apr 072016
 

Jeg har klatret et tjuetalls vulkaner i mitt liv, alle med sin egen sjarm, og forskjellige vanskelighetsnivå. Acatenango er ikke den høyeste vulkanen jeg har klatret, men det er definitivt den mest minneverdige.

På vei opp i høyden!

På vei opp i høyden!

Hvis du er i Guatemala,og har tid(2 dager), så kan du ikke gå glipp av denne opplevelsen.  Det går organiserte turer til vulkanen hver dag fra Antigua. I Antigua er det hundrevis av turoperatører som tilbyr myriader av forskjellige turer og opplevelser.
Turen opp på vulkan Acatenango kommer i mange prisklasser, alt etter hvem du velger. Jeg vil anbefale å velge den billigste.
Grunnen til dette er at alle turoperatørene samarbeider, så om du har betalt 400kr eller 200kr, så havner du i samme bussen, og med samme folka uansett!
Jeg fant en ganske rimelig operatør, var rundt 250 Quetzal, som er noe slikt som 260 kroner.
Man kan velge å få mat fra operatøren, og få vinterklær fra dem(telt og soveposer er inkludert). Maten vil jeg anbefale å kjøpe selv, ettersom det jeg fikk av turoperatøren ikke var mye å skryte av. Vann må man også huske. Det var ingen som fortalte meg, så jeg ble litt stresset på bussen siden det ikke var noen butikker på veien. Det er til informasjon ikke noe problem; Der hvor turen begynner så står det nok av lokale folk som selger vann, sjokolade, litt mat, og til og med øl. De har også noen digge hjemmelagde små flasker med Guatamala tamarind sprit. Jeg elsker tamarind, så hadde en flaske med til toppen.

 

Store grupper!

Store grupper!

Jeg hadde egentlig ikke lest noe særlig om denne vulkanen før jeg klatret den, så fikk en overraskelse når vi begynte å gå oppover. Stien er veldig bratt, og jeg ble nesten litt andpusten. De første 3 timene går det bare rett opp, uten stopp, mens de neste par timene er litt mer jevne fremover.  Problemet med måten disse turene er organisert er at de tar med absurd mange folk, uten å gi mye informasjon om hvor mye som kreves for å gå opp til campen. Det var noe slikt som 35 folk med i min gruppe, og da gikk det selvsagt ulidelig sakte(synes jeg) fordi det hele tiden var svake folk som ble hengende etter. Vi hadde sikkert 10 lange pauser før vi kom til campen.
Det er en veldig fin tur, litt variert fauna, alt etter hvor høyt oppe du er.

Koselig middag i teltet

Koselig middag i teltet

Vi kom opp til Campen rett før det ble mørkt, så vi rakk akkurat å sette opp teltene før mørket kom. Det var veldig koselig egentlig ettersom jeg ble godt kjent med mange av folka på turen, og når teltet var oppe så satt vi 8 stykker og spiste middag sammen i et 4-mannstelt.
Etter maten gikk vi opp til resten av folka som hadde samlet seg rundt et stort leirbål. På dette tidspunktet var det veldig kaldt, så veldig deilig med et bål.

 

 

 

 

Det beste med det hele var utsikten. Leirplassen var en veldig kort distanse fra toppen av vulkan Fuego som er en aktiv vulkan. Hver 15-20 minutter eksploderte toppen av Fuego; til vår store glede.

utbrudd i solnedgang

utbrudd i solnedgang

 

Gigantutbrudd på kveld!

Gigantutbrudd på kveld!

De fleste utbruddene var små, men det skjedde 1-2 ganger iløpet av kvelden at hele toppen av fjellet sprøytet opp l50-80 meter rett opp, og deretter dekket hele fjellsiden. Det var helt spektakulært å oppleve et så stort utbrudd så nærme, men likevel være relativ trygg. Utbruddet i seg selv var verdt hele turen for meg. Man kan finne daglige oppdateringer på Fuego aktivitet her: Info om vulkansk aktivitet
Kvelden var også veldig koselig; bålvarme, grilling av marshmallows, tamarindspriten min, og 2 svære flasker med whisky som gikk i evig rundgang fra person til person.

vulkanklatreren!

vulkanklatreren!

 

Morgenen etter måtte vi stå opp kloken 03.30 for å gå den siste timen til toppen av vulkanen. Fra der kan man se en utrolig vakker soloppgang med en uslåelig utsikt. Dessverre så våknet vi opp til tåke og dryssregn, så turen til toppen ble avlyst.
Det var skuffende for alle, men til syvende og sist så er det ingen som har kontroll på været.
På min tur så løste alt seg veldig greit ettersom tåken løste seg opp, og den mest fantastiske utsikten over Antigua-dalen viste seg fra sitt mest praktfulle. Guatemalsk fjellandskap på en side, og en vakker aktiv vulkan på den andre – utrolig fint !

 

Nydelig morgen!

Nydelig morgen!

 

Perfekt teltplass

Perfekt teltplass

 

Turen ned igjen var for meg verre enn turen opp. Det var veldig bratt nedover, og flere av de yngre deltakerne begynte å løpe nedover, så jeg kunne ikke være noe verre enn dem(selv om de var 10 år yngre enn meg!)

 

På vei ned bratte terreng

På vei ned bratte terreng

Vi løp nedover den bratte stien i timesvis. Det føltes som om vi aldri kom til å komme ned.  Når jeg endelig kom ned så var både knær og lår totalt utslitt. En ibuprofen anbefales FØR nedstigningen.

Alt i alt en Must-do, en opplevelse du ikke kan gå glipp av hvis du er i området !

Denne turen kan gjøres på egenhånd hvis du har noen du kan slå deg sammen med, og er litt eventyrlysten. Da må du leie campingutstyr, og helst også leie deg en lokal guide. Fra Antigua kan du ta lokale busser(litt slitsomt) ; Antigua-Parramos og PArramos-La SoledaTaxi tar 1-1,5 timer og koster rundt 3-400 kroner.

 Posted by at 11:39 am

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)