mai 142014
 

I Finland er sauna en integral del av kulturen og hverdagen. Jeg var så heldig at jeg fikk bli kjent med og bo sammen med en del finner i deres egne hjem. Det virket som uansett hvor liten leiligheten var så hadde de alltid klart å presse inn en sauna et eller annet sted.Noe annet ville vært helligbrødre.
Det er litt komisk å tenke på at det er 2 millioner saunaer i Finland, et gjennomsnitt på 1 per husstand. Det betyr selvsagt at det er mange som har 2 eller flere saunaer i huset sitt,ettersom det også må finnes folk som ikke har noen.

Stig løper mot vannet

Stig løper mot vannet

I Norge blir badstue regnet som en sjelden luksus, men i Finland er det nesten en menneskerett.
I de flest byer,og landsbyer, har de også såkalte offentlige sauna anlegg. De er mer eller mindre sponset av staten, og det koster kun en veldig liten provisorisk sum å bruke dem. Det er ingen rom for sjenanse i disse saunaene, det er for eksempel ikke uvanlig med hele familier som sitter sammen helt nakne.

saunafolk

saunafolk

Det er som regel flere rom å velge mellom, og ofte med flere temperatursjikt. De holder som regel rommene mellom 70-100 C.

Ved et besøk til Finland så er det et absolutt «must» å stikke innom en offentlig sauna, helst på en fredag når de har som tradisjon å kaste kvister på ovnen,noe som gir den klassiske lukten. I noen deler av Finland så er det også vanlig å slå seg selv med bjerke-kvister. Dette er ikke ment som S/m , men heller en måte å få musklene til å slappe av enda mer. Det eneste som er litt upraktisk med den tradisjonen er at svetten fyker rundt i hele rommet når man gjør det.

Offentlig badstuer er en unik mulighet for et folkeslag som er regnet for å være relativt innesluttet til å komme seg ut og være sosial uten klær!

Stig og hans finske venner

Stig og hans finske venner

Disse saunaen ligger ofte ved sjø,vann eller elv, slik at det er en mulighet for å hoppe uti det kalde vannet når badstuen blir for varm. Det er selvsagt mest moro å gjøre dette på vinteren når man må hugge hull i isen for å i det hele tatt finne vannet.
Tradisjonelt sett så blir man i saunaen til man ikke orker mer, deretter hopper ut i snøen,bader litt i isvannet, og deretter sitter ute i kulden i 5 minutter og drikker øl og spiser lokal elgpølse!

Det er ikke vanskelig å finne frem til disse badstuene,de fleste lokale vet nok hvor den er, ellers så er det alltids Google. Jeg var i byen Tampere rett nord for Helsinki. Der tok det veldig lite innsats for å finne saunaen, den lå rett ved den frosne innsjøen.

Mørket og kulden- let`s swim!

Mørket og kulden- let`s swim!

Jeg dro der med mine nye finske venner, litt smånervøs for isbadingen. Jeg fant fort ut at det ble den mest naturlige tingen å gjøre etter 10 minutter i den knallvarme (og stappfulle) saunaen.
Det var faktisk utrolig moro!
Jeg løp ut i snøfyket i 10 minusgrader -. halvnaken,svett og rød som en tomat. Deretter rullet jeg rundt i snøen før jeg hoppet uti isvannet og plasket rundt. Jeg følte meg som en skrulling,men en god type skrulling, ikke den typen som ender opp på en institusjon.
Trikset var å gå fort uti vannet, nøling er forbudt!
Jeg var ut og inn mellom badstue og vannet ihvertfall 5-6 ganger.

Klar for isbading!

Klar for isbading!

Etter hver gang tok det lengre tid å varme kroppen opp igjen. Etter den siste gangen begynte jeg å svimle litt,følte at jeg hadde brukt mye energi, og brukte veldig lang tid i badstuen før jeg ble varm igjen. Da bestemte jeg meg for å stoppe moroa.
Hun som jeg bodde med var betydelig mye sprøere enn selv de fleste finner. Hun gikk på tur hver morgen og isbadet uten noe sauna eller kleskift. Selv i 20 minusgrader kunne hun finne på å hoppe uti vannet selv når hun var en halvtime unna hjemmet sitt,og en mulighet for en varm dusj.

Stig på isbading !

Så konklusjonen er; hvis du skal til Finland så må du absolutt komme deg inn i en sauna! Det finnes ingen unnskyldning for å droppe det, selv med kun en dag der skal man lett kunne finne frem til en(eller bruke den som er på hotellet eller hjemmet hvor man bor).
Husk å ta med badetøy. Selv ved forretningsmøter i Finland er det vanlig å avslutte et vellykket møte med et besøk i saunaen, og hvis du sier nei kan finnene fort bli fornærmet!

Andre bra artikler:

 Posted by at 6:22 pm

  4 Responses to “Sauna opplevelse i Finland – et MUST !”

 1.  

  Very cool, Stig! Fornøyelig!

  •  

   Takk Janicke 🙂 Det var en veldig fin opplevelse, og jeg er glad jeg var i Finland på vintertid,fikk den rette «feelingen»

 2.  

  Stig, you are very brave!
  I had a sauna in Estonia, but jumped into the lake when it was +1 outside, Cool feelings! Can imagine how did you fill in winter 🙂

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)