apr 112012
 

Første gangen jeg dro ut i den store verden for å backpacke reiste jeg med et urgammelt vrak av en 90 liter ryggsekk. Jeg reiste i 6 måneder uten noe som helst plan eller forhåpninger. Det var da jeg lærte hvor idiotisk det var å ta med feil ryggsekk, for ikke å snakke om feil innhold.
Grunnet min mangel av planleggingsevner så dro jeg som oftest bare med buss til en eller annen vilkårlig by, også gikk jeg rundt å surret med gigantsekken helt til jeg fant et billig loppebefestet herberge å bo på.
Ryggen min fikk lide mang en gang på den turen, ettersom denne sekken var alt annet enn ergometrisk design.

Denne gangen er jeg fast bestemt på å ikke gjøre samme feilen. Det er verdt å bruke litt tid på å finne den perfekte rygsekken til RTW formål. De 2 viktigste tingene er egenvekt, volum og åpningsmekanismer.

Volum – Det er en egen fraksjon av RTW reisende som mener at man burde klare seg med en bag som har plass som håndbagasje, dvs. under 10 kg , og dimensjoner på 55*35*23 cm. Det blir et volum på ca 40-45 liter. Det høres ikke sa verst ut, men det er faktisk veldig lite, spesielt hvis du skal ut å reise i et år eller mer. Det blir i så tilfelle veldig mye vasking ettersom du ikke kan ta med så veldig mange skift. Alternativt så kan du gå med de samme klærne hele tiden, men da kommer du til å lukte og ha problemer med å finne venner på turen !
Jeg reiste i 2 måneder gjennom Thailand/Malaysia/Singapore med en 40 liter sekk. Det var fantastisk deilig, spesielt når jeg så andre globetrottere med gigantiske, tunge sekker som de drasset på mens jeg kom spaserende med min lille skolesekk. Det var en tight fit, men gikk greit. På langreiser så er jeg ikke helt enig med den fraksjonen som synes det er greit å reise med en håndbaggasje. Ja det er fantastisk deilig, men det blir litt for mange kompromisser i henhold til hva man kan ta med seg.
En 60-75 liter ryggsekk er ideelt. Det beste er egentlig å pakke den 1/2-2/3 full slik at du har plass til hva enn du måtte plukke med deg av suvenirer på turen også. Uansett så går det alltid ann å sende ting hjem i en pakke hvis det blir for mye.
Jeg vil i tilegg ha en dagsekk med på turen , ca 30 liter. Noen sekker kommer med innebygd dagsekk, men de har en tendens til å bli fryktelig bulkete og lange bak.
Det er forsåvidt mer praktisk enn å ha dagsekken på magen mens hovedsekken er på ryggen. Det fine med å pakke sekken halvfull er at da får man plass til dagsekken i hovedsekken.

Vekt – man vil ideelt sett ha en ryggsekk som har veldig lav egenvekt uten å gjøre kompromisser på kvalitet og design. Det er mulig, men de er som regel litt dyrere. Å finne en 75 liter ryggsekk som har egenvekt på under 1.5 kg er en prestasjon, men det er mulig. Det er da viktig å også sjekke at materialet den er laget av er slitesterkt, og at den har ergonomisk design/er komfortable å bruke og har nok reimer rundt hoftene,over magen og brystet. . bildet er av en ryggsekk som heter Ultralight adventure equipment circuit 68 liter. Det er en sekk som er laget av carbon fibre, og kun veier 1088 gram. Den har et hovedkammer som rommer 39 liter, men den blir totalt 68 liter når man teller med sidelommene.
Den har skumgummi ramme, så burde være relativt komfortabel også. Søk etter sekker som er laget av DYNEEMA. DYNEEMA er et nytt super-lett og super sterkt materiale som begynner å bli mer og mer populært å lage sekker av. En sekk laget av dette stoffet veier gjerne ikke mer enn 600 gram for samme volum som veier opp mot 3 kg i andre sekker.

Design De fleste ryggsekk produsentene no til dags kommer med lange historier om hvor fantastisk komfortable og ergometrisk sekkene dere er, men det er vanskelig å vite det uten å faktisk prøve sekken. Det bør åpenbart være bra med støtte for ryggen og skuldrene. Noen sekker har også veldig bra hoftestøtte slik at man nesten kan bære all vekten på hoftene istedenfor ryggen. Det er spesielt sekker for jenter som fokuserer på hoftestøtte.
Det beste er egentlig å kjøpe en sekk noen uker før man skal dra på langreise rundt jorden. Da får du en sjangse til å bruke den på diverse turer i skog og mark. Hvis sekken er ukomfortabel å bære i noen timer i nærmiljøet så kommer den ihvertfall ikke til å duge til langtur, så da er det bare å ta den tilbake til butikken og begynne på nytt.

åpningsmekanismer : Dette er definitivt en viktig ting å huske på. Alle sekker har åpning på toppen , men ikke alle kan åpnes på midten og bunnen. Jeg tror faktisk ikke at jeg ville kjøpt en sekk som ikke kan åpnes på midten til min langtur. Hver eneste gang jeg har reist så har jeg vært 1-2 dager på hvert sted før jeg har reist videre, så det betyr veldig mye pakking opp og ned av sakene. Noen ganger har jeg måttet ta alt ut av sekken bare for å finne et eller annet som ligger helt på bunnen. Det er unødvendig mye stress. Det beste er en sekk som kan åpnes pa toppen , på midten og på bunnen uten for mye fikling. Det er også en fordel om den har sidelommer og frontlomme for småting som man trenger ofte (tannbørsten og deoen feks.) .

Andre ting som er verdt å huske på

Det er veldig greit å finne en sekk som har innebygd regntrekk. Hvis det ikke er inkludert så koster det ikke så altfor mye å kjøpe regntrekk til sekken separat. Det er egentlig en must. Når du er i tropene midt i regnsesongen og sekken ligger på taket av en lokal buss, eller båt, så er det fort for at alle sakene inni blir gjennomvåte. Det er mer enn en gang at jeg har angret på mangelen av regntrekk på sekken min.

Hydration system: noen sekker kommer med hydration system. Det betyr at man kan fylle vann i ett kammer i sekken og drikke direkte fra et sugerør, akkurat som en camelback. Det kan være praktisk hvis du har tenkt å traske rundt i jungelen i dagesvis med sekken på, så slipper du å ta med masse flasker. For vanlige backpackere så har det begrenset nytteverdi, og det er alltid en fare for at kammeret punkterer og vann kommer over alle sakene i sekken.

Back ventilation – et ganske praktisk design som forhindrer at ryggen og baksiden av ryggsekken blir skikkelig svett og ekkel når man trasker rundt. Ulempen er at sekken blir mer kurvet, og dermed blir vanskeligere å pakke skikkelig.


Lightweight sekker

Bergans Helium
En av de letteste sekkene på markedet. Veier kun 1.1 kg med like mye funksjonalitet som mange av sekkene som veier 2.5 kg. Den har både topp-åpning og frontåpning, og er laget av et kraftig materiale. Ulempen er at den sies å være kun godkjent for opp til 12 kg vekt, og at den er realtivt dyr. På en reise rundt jorden kan det være greit å ha en sekk som kan ta 15 kg ihvertfall, og kanskje 50 liter + .

GoLite QUEST 72Litre rygsekk og golite JAM 70 liter rygsekk Når det kommer til superlette sekker så setter GOLITE virkelig en ny standard. Det sier seg selv at det er fokuset til denne produsenten – GoLITE !
Golite Jam er en ekstrem lettvekter med sine 850 gram med 70 liter volumkapasitet. Det er en sekk som utrolig nok har bra med padding for både skuldre og hofter, og i tilegg har kompresjonsreimer for å få ned størrelsen på sekken hvis den bare er halvfull. Den har også hydration system, som betyr at den har et kammer hvor man kan fylle på med vann hvis man er ute og trasker på fjellet eller i jungelen og blir tørstig.
Golite Quest er en sekk med omtrent samme volumkapasitet (70 liter), men som er en del tyngre med sine 1410 gram. Den har en del mer stropper og padding enn Golite Jam, og den har i tillegg en ramme rundt ryggen. De har også et smartere bæresystem hvor en større del av vekten går på hoftene. Jeg har ikke prøvd disse to sekkene, men hvis jeg skulle velge en av dem så tror jeg at det ville blitt Golite Quest. Det ser ut som en mer bærekraftig sekk, og med den interne rammen og lure bæresystemer så tror jeg at det er en mye mer behagelig sekk. Den veier 500 gram mer, men det tror jeg at den gjør opp for i å være mer komfortabel å drasse rundt med på en verden rundt tur. Den har en lang liste med anatomisk korrekte design som ifolge produsenten skal forme seg etter ryggen for å gjøre den ultrakomfortabel. Det er i tillegg også kompresjonsreimer for å komprimere størrelsen hvis den er halvfull. Det er også en «transformers» kapasitet hvor den kan brettes om til en 25 liter sekk hvis du ikke trenger 70 liter! høres ganske lurt ut. Jo mer jeg leser om denne sekken, jo mer tenker jeg at det er den perfekte sekken for å reise rundt jorden.

Haglof lim 55 er en ganske stødig sekk med ventilasjon i ryggen og komfortable puter med hofter, skuldre og korsryggen. Den har stor frontlomme, og kommer selvsagt med førnevnte hydration system. Det er ikke den største sekken, bare 55 liter, men burde holde for en jorden rundt tur.
Det beste med denne sekken er at den bare veier 1050 gram, så en skikkelig lettvekter En av de mest imponerende kvalitetene er at til tross for den lave egenvekten har den et veldig bra og komfortabelt bæresystem i tilegg til at den kommer med en bakplate, noe som ikke er vanlig for de ekstreme lettvekterne. Det sies at den kan være ubehagelig for folk under 175 cm høy ettersom den da kan komme litt i veien for nakken, så ikke en sekk for de fleste damene.

Osprey Farpoint 70L – dette er en sekk som har et hovedkammer som er 55 liter + en 15 liter dagsekk som kan klipses på hovedsekken. En ganske praktisk løsning i dette tilfellet ettersom begge sekkene bare veier ca 1 kg tilsammen ifølge noen nettsider. Andre nettsider sier at de veier 1.8kg. Jeg er faktisk ikke helt sikker på hvilken som har rett for øyeblikket, men hvis denne sekken virkelig kun veier 1 kg er det en ganske bra deal . Det er en enkel sekk uten masse sidelommer og ekstra avdelinger, men hovedkammeret er veldig enkelt å åpne som en koffert med glidelås rundt hele sekken. Bæresystemet er litt enklere enn i mange av de andre sekkene, men de som har brukt den sier at den er komfortable nok til lengre turer. Det er ikke lurt å lasse den med mer enn 14-16 kg ettersom det er på grensen av hva denne sekken er laget for. Bakplaten er ikke en av de fancy typene som har lufting/gjennomstrømning, men den er polstret og skal være komfortable mot ryggen. Det er også hoftebelte og sternum stropp som lar deg overføre mye av vekten fra ryggen. Den har også håndtak på siden for dem som ønsker å bære den som en koffert. Dette er en sekk som er ment for begge kjønn. Sekken er laget i nylon, men er ikke vanntett, da må man kjøpe et regntrekk utenom.

 

 

Osprey Exos 58  er en annen lettvekter  som kun veier 1 kg.  For mer informasjon følg linken ettersom der er mye mer detaljert informasjon fra noen som har gjort seg flere måneders erfaring med den.
Det var faktisk denne sekken jeg endte opp med å kjøpe etter veldig mye frem og tilbake. Det er en utrolig stødig sekk som føles bra på ryggen, og er ultra lett.
Den er behagelig å ha i ryggen ettersom ryggen er en kraftig nylon mesh med ekstern ramme under.
Dette gjør at ryggen får puste, og det blir aldri en svett og ekkel sekk, selv i tropiske temperaturer. Denne er like bra til å ha med på fjellet som den er til backpacking rundt verden.  Jeg prøvde den på en tur med 15 kg med tunge bøker, og den var veldig behagelig. Den har utrolig mange forskjellige innstillinger for de forskjellige beltene og til ryggfestet.  60 liter virker ikke så mye, men det er faktisk ganske romslig i hovedkammeret, og den har mange praktiske lommer for å øke volumet. Sengeunderlag eller sovepose kan festes på toppen av sekken ettersom den har en praktisk festemekanisme.
Alt i alt synes jeg dette er en brilliant lettvekt sekk for bruk på langtur eller bare på en tur i skog og mark.
Største minuset med denne sekken er at den er kun «Top-loading» desverre.

 

 

 

Dagsekk Jeg har også funnet denne sekken som kan være grei å ha med seg som dagsekk. Den er absolutt brilliant med tanke på at den har 20 liter kapasitet, veier kun 68 gram , og kan komprimeres liten nok til å få plass på en nøkkelring !!
Det er selvsagt ulemper med en så kompakt sekk. Den er nok ikke av de mest komfortable å bære, og materialet må være syltynt, så en viss fare for at den kan ryke. Det er nok ikke noen god ide å putte ting med skarpe kanter oppi denne. Det er heller ikke noe rygstøtte/padding , så alt som er oppi den burde være relativt symmetrisk så man unngår at det stikker inn i ryggen. Jeg kan tenke meg denne sekken er ypperlig til å ta med på stranden for å ha handklær, nistepakke og snacks, øl og dykkemaske og slikt. Den er tilsynelatende laget av et vanntett materiale.

Hvilken sekk bruker du og hvilken erfaringer har du gjort deg?

Andre bra artikler:

 Posted by at 11:21 am

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)