apr 112012
 

Å planlegge en tur rundt jorden som skal vare i 12 måneder+ kan være en ganske slitsom prosess,men å så morosamt.
Jeg har planlagt turen min helt uten noen som helst tanke på hva som er praktisk,enkelt eller billig. Dette er en tur jeg har spart til i mange pr, sp da er det egentlig bare å la det stå til og gjøre det man vil.
Jeg er veldig glad i tropiske temperaturer, og minst like glad i tropeøyer, så da var det ganske lett å bestemme seg for å tilbringe de første 3 månedene med øyhopping i Karibien.
Det er over 1700 øyer i Karibien, så jeg satte for meg å besøke 17 av dem, en promille er ikke så altfor verst da 🙂

Deretter blir turen min bare mer komplisert med 5 måneder reising gjennom sør Amerika, massevis av lokale flygninger, og en enormt dyr transpacific flyreise fra sør Amerika til New Zealand til Fiji og samoa.
Turen går så gjennom halve Australia og mesteparten av sør-øst Asia. Det er definitivt ikke en plan for folk som liker pakkereiser til syden hvor alt er ferdig og tilrettelagt som Egon Olsen så passende ville sagt. Her er mer om reiseruten til min RTW.

Det er både pros og cons i forhold til det å kjøpe bilettene på forhånd gjennom et reisebyrå som spesialiserer seg på denslags.
Pros : Med en enkel reiserute kan man ofte spare veldig mye penger på å gå gjennom et reisebyrå som tilbyr spesialiserte RTW pakker. De har som regel mange forskjellige pakker man kan velge mellom, alt etter hvor man vil reise.
Fordelen med aa bestille gjennom et selskap er at da er de ansvarlig for turen din, og hvis planer forandrerer seg så vil du alltids kunne kontakte selskapet. De vil hjelpe deg med den minste praktiske detalj, og kan som regel tilby en høy grad av fleksibilitet i bilettene.
Dvs; hvis du finner ut at Buenos aires er fantastisk digg og du gjerne vil være der 2 uker lengre enn planlagt så kan du bare kontakte dem og forandre paa flybillettene videre uten noe ekstra avgift.
Hvis du bestemmer deg for å kjøpe billettene underveis turene må du belage deg på mange timer med frustrerende søking på nettet etter de billigste mulige billettene, som ikke alltid kommer til å være på de dagene du ønsker. Jeg har funnet at de beste søkemotorene for å finne bra deals er momondo og skyscanner kombinerte søk.

En annen fordel med samlebillett er at du ender ofte opp med å reise med store og anerkjente flyselskap som Quantas, American airlines, British airways og KLM. På en RTW tur kan du fort samle opp nok bonuspoeng med et selskap til å kunne ta en gratis svipptur til Australia på et eller annet tidspunkt. Det vil også være betydelig bedre service og kvalitet på reisen enn du vil få hvis du bare kjøper de billigste av de billige enkeltbiletter for hver flytur på turen.
I Norge er det stort sett STA og Kilroy som kan finne de beste billettene for RTW reiser. Et annet bra tips er å sjekke med britiske RTW selskap som ofte kan tilby betydelig mer fleksibilitet i reiseplanen. Hvis flyet går fra London så burde ikke det være noe problem ettersom man kan fint komme seg til London fra de største byene i Norge for under 500 kroner. Med lav kurs på pundet og høy kurs på kronen. Det er også noen som sier at man kan få enda billigere biletter hvis man starter i et fattig land, for eksempel i Øst Europa, men det blir veldig rotete hvis du ikke snakker det lokale språket.
Her er mer informasjon om de forskjellige type biletter som kan kjøpes: http://wikitravel.org/en/Rtw
Noen av billettene er basert på hvor lang avstand hele turen er(milage), men andre er basert på antall «legs». Fordelene med milage baserte billetter er at du kan ofte inkludere steder som ellers hadde vært altfor dyre å reise til, som feks. påskerøyen.

Cons :
HVIS du har laget din egen plan og ikke er åpen for forandringer så er det ofte best å arrangere billettene selv. I mitt tilfelle så hadde jeg en veldig spesifikk plan i tankene, og selv om jeg fikk prisestimat fra 5 forskjellige reiseselskap som tilbød jorden rundt billett, så var det ingen som klarte å matche den prisen jeg hadde funnet med enkeltbilletter.
Det var noen av tilbudene som var veldig fristende, spesielt med tanke på fleksibiliteten, men 12 måneders begrensningen var til syvende og sist den største grunnen til at jeg ikke kjøpte en samle-billett.
Et slikt eventyr som en RTW reise er så er det fort for at ting tar mer tid enn originalt planlagt. Noen ender opp med å ta diverse strøjobber i diverse tropiske paradis som ofte kan vare i mange måneder.Det er da en synd å skam å måtte komme i en ultimatum posisjon hvor man enten mister 3 svinedyre interkontinentale billetter, eller man blir tvunget til å forlate et paradis.

En annen begrensning som man bør være klar over er at de fleste billettene vil bare la deg reise i en retning, dvs. enten mot vest eller øst. Noe backtracking er lov innad i kontinentene.

Andre bra artikler:

 Posted by at 9:37 pm

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)