aug 172017
 

I dette øyeblikk sitter jeg i hotell-lobbyen på et 5 stjerners hotell i Sharm El sheik, og røyker vannpipe(shisha) mens jeg taster i vei på Pc`en. Det er en deilig avkjølende vind fra klimanalegget, mens ute er det 33C og sol. Dette er min 7`ende gang i Egypt, så føler at jeg begynner å bli ganske rutinert i dette landet, og vil med dette dele litt viktig informasjon.

Hvorfor dra til Egypt ?
Egypt har egentlig alt man kan ønske seg; om det bare er å slappe av i solen i en uke eller to, eller om man ønsker en opplevelsesferie, eller for dem som ønsker kultur og historie. Selv for ungdommer som ønsker en rølpeferie kan Egypt være et alternativ, men da altså kun Rødehavsbyene Hurghada eller Sharm el Sheik.

Dykke i rødehavet

Alternativet til Egypt vil for de fleste være forskjellige reisemål i Hellas, Italia, Spania, og øyene utenfor Spania – Mallorca,Tenerife og Lanzarote.
Det som Egypt kan by på som disse ikke har er;
– et betydelig lavere prisnivå på det meste av mat,drikke og sightseeing.
– Rødehavet med sine vakre korallrev og fantastisk fargefulle fisk,skilpadder og haier(snille)

– Varmere temperaturer året rundt, mer soldager, mer stabilt vær generelt. De mest populære reisemålene er Sharm og Hurghada, og disse ligger midt i en ørken, så det er stort sett nesten alltid sol. Kan være en del vindfulle dager, men aldri storm/orkan.

treffer beduiner!


– en helt annen kultur; både når det gjelder mat,tradisjoner,arkitektur,vannpipe/arabisk kaffe historie. Noen ganger er det greit å komme seg ut av Europa for å se noe nytt.
– Antikk historie – I Egypt har man muligheten til å besøke de fantastiske pyramidene, se mummiene og sarkofagene på det store museumet i Kairo, og ta et cruise langs Nilen og besøke kongen og dronningens dal i Luxor og Aswan.

 

Når er best å dra til Egypt ?
Beste tiden er på våren eller høsten. Sommeren er selvsagt også bra, men kan bli FOR varmt for mange, og i tillegg så er det jo greit å være i Norge de få månedene hvor det kan være litt fint vær. November til februar kan være litt kaldere, men stort sett temperaturer rundt 20 C. Desember regner det mye, så det er nok den verste måneden å dra. juli til november har de høyeste havtemperaturene (26-29 C) så er bra for dykkere. Jeg dykket fint uten dykkdrakt i september 2016, men i april 2017 var det ca 5 C lavere temperatur i vannet så da måtte jeg ha våtdrakt.

 

Hvordan komme seg til Egypt ?

Fra Norge er det bare en operatør som organiserer turer fra Oslo Gardermoen – Amisol reiser. De har som regel chartret fly fra Air Cairo. Disse er svært upålitelig. De siste 4 Amisol flyene jeg har tatt har alle vært forsinket med +/- 2 timer. Så lenge man vet at forsinkelser kan foventes så er det egentlig greit, man må bare planlegge deretter.
Man kan få restplasser svært billig; man kan få både flyreise og et helt OK hotell for ca 2000kroner. For 3-4000 kan man som regel finne 5 stjerners hotell med full all-inclusive.
Er det vits å betale tusenvis ekstra for All-inclusive? – NEI. De fleste er borte fra hotellet mesteparten av dagene, og selv om du bare henger på hotellet hele dagen får man fint et måltid for 30-50 kroner, og en øl for ca 20kroner.

Det er også mulig å bestille bare flyreisen til Cairo eller Sharm fra Oslo med Air Cairo, men dette vil som regel koste mer enn det du betaler for en charter reise som inkluderer hotell.

Aktiviteter:

Dykking/snorkling og vannsport

Grunnen til at jeg har reist så mye til Egypt er at jeg er en dykkefanatiker. Siden første gang jeg dukket hodet under vann i Rødehavet i 2003 har jeg bare fortsatt å komme tilbake. Egypt er den korteste distansen for oss Nordmenn å få dykke i tropiske vann. 5 timer på fly er mye bedre enn 14-15 timer for å komme til Asia eller Karibien, eller 20 timer til Australia.

gullfisker på korall

De beste stedene å bo ved Rødehavet er Dahab, Sharm El Sheik, Hurghada (eller El Gouna). Dahab er mer for ungre reisende/backpackere, mens de andre stedene har mest pakketurister.
Egypt er for tiden det billigste stedet i verden å dykke. For ca 200-250 kroner får man en full dag på båt med 2-3 dykk inkludert. Snorklingen koster nok omtrent det samme siden man blir med på samme båtene og får samme maten.
Jeg er sjokkert over å se hvor mye av korallrevet som har dødd/forsvunnet bare på de siste 5-10 årene, men det er fremdeles fantastisk fint, og mye marint liv. Man kan se skilpadder, haier(white tip og hammerhead), rokker og mantaer, tunfisk og napoleonsfisk og mye annet moro.

skilpadden

Andre vannsport aktiviteter man kan gjøre er vannski, bananbåt, glassbunn-båt, teit turist-vikingskip med musikk, parasailing etc.

 

 

 

 

 

Kultur

Valley of kings

Fra Hurghada er det veldig lett å arrangere tur til Nilen – Luxor og Aswan. Det er absolutt å anbefale. Kongenes dal er et fantastisk sted hvor man kommer veldig nær innpå den antikke Egyptiske sivilisasjonen. Der kan man se de karakteristiske veggmaleriene, mummier, og masse fine gamle steinbygg.

Det er også veldig moro å leie en seilbåt på Nilen. De har noen veldig karakteristiske båter som heter Faluka. Jeg leide min egen kaptein til å seile meg rundt for veldig lav pris.

Pyramidene: Fra både Hurghada og Sharm kan man dra på org

Sfinxen

aniserte turer for å se pyramidene i Cairo. Det er ganske langt å reise med buss (8-10 timer) , så er best å ta et fly. Dt koster en del, men er verdt det for å se et av verdens syv underverk. Man bør sjekke sikkerhets situasjonen før man reiser der ettersom Giza og Cairo til tider kan være ustabilt.

 

 

 

 

Annet:

Det er massevis av andre aktiviteter i disse områdene, men mest nevneverdig er ekskursjoner med quadbikes, besøk til beduin familier, og ørkensafarier. Mange tilbyr også kamel riding; som kan være moro for dem som ikke har gjort det før.

turist kamel

Sinai halvøyen er generelt sett ikke trygt, men Sharm er trygt. Noen av disse ekskursjonene går ut i ørkenen rundt Sharm, så kan være lurt å høre med operatøren først at det er trygt.

 

Festing

Naama Bay i sharm er «neon heaven». Det er en kaotisk scene; typisk arabiske kaffesjapper på ene siden av gaten, og gigantiske diskotek og klubber på andre siden. Høy musikk, dansing på gatene, egyptere som hopper mot deg fra alle kanter for å selge dop,eller få deg inn på et utested.

Naama bay uteliv


Hurghada er mye det samme, men i litt mindre grad. Dahab er mer avlslappet, mye yngre uavhengige reisende, mye hasj. En håndfull klubber med høy diskofaktor.
Det er alle typer alkohol, og relativt billig. Man kommer langt med 100 kroner.
Min erfaring den ene kvelden jeg gikk ut i Naama Bay var at det var sånn ca 20 menn per 1 dame, de fleste av dem lokale. Jeg vet ikke hvordan Egypt er som dame, men kan tenke meg det er en del mas, spesielt hvis de lokale er like intense på sjekking som de er når de prøver å selge ting. Jeg var der en gang med en kjæreste, og med engang jeg forlot henne 5 minutter for å gå på do var det egyptere som prøvde seg på henne, selv om de visste at vi var sammen. Heldigvis kom jeg tilbake før hun ble med dem.

Sikkerhet

Mange i Norge er usikre på å dra til Egypt fordi de tenker at det er utrygt. Det pleide å være veldig mye norske turister, men nå er det stort sett bare russere som ferierer i Egypt. Det går et norsk fly i uken(Amisol) med kapasitet til 145 turister, men er som regel bare rundt 100 folk på dette. Så lenge man tar forholdsregler, følger med på den oppdaterte politiske situasjonen, og sjekker reiserådene som gjelder så er Egypt trygt. Man må regne med å bli svindlet. Her er mer om sikkerhet

 

Egypt i et nøtteskall: Varmt, vakkert undervannsliv, generelt vennlige folk, billig, og trygt

 Posted by at 11:39 am

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)