apr 272015
 

Jeg har reist mye rundt om i verden, og som turist er det alltid horder av lokale selgere som prøver å prakke på deg alt mellom himmel og jord. Veldig mange av reisene jeg har vært på har vært langtidsreiser, hvor det ikke har vært aktuelt å drasse på souvenirer, men i mange land prutes det på selv de meste elementære nødvendighetsartikler.
Desto større turist destinasjon, desto flere prutere. Tyrkia,Egypt og Vietnam er blandt de verste i verden.
Disse folka er eksperter, det er ikke mulig å vinne når man pruter med folk som jobber 14 timer dagen hele livet kun med å prute med turister. Det er bare et spørsmål om hvor mye man taper.
Men pruting er ikke bare noe som kan gjøres med desperate selgere i tropiske land, det fungerer liksågodt i Norge eller andre vestlige land. Det er mye mindre vanlig fordi folk her som regel har nok penger,og er villig til å betale det som står på lappen, men for de som er villig til å ta en sjangse så kan man gjøre et kupp.
Jeg kjøper veldig lite ting generelt,men de 4 siste tingene jeg kjøpte har jeg prutet ned i pris alle sammen. Jeg kjøpte en dykkerdrakt for 7000,når den egentlig kostet 8000, en mobil for 2000,som egentlig kostet 2500, og sist nå så prutet jeg ned en splitter ny sykkelmodell som var kommet på Gsport fra 8500 til 8000. Dette var en sykkel som hadde en kø av folk som ønsket å kjøpe den, men jeg var først, og tross all logikk gikk de med på å rabattere den.
Det er noen enkle kjøreregler for pruting som er greie å følge. ;

Pruting er ikke bare på basar

Pruting er ikke bare på basar

 

Ha inngående kunnskap om produktet, og lignende produkter som du alternativt kan velge. vit hva produktet,eller lignende produkt koster i andre butikker i området. Det er klart at hvis produktet er billigere i en annen butikk, så er det bare å kjøpe det i den andre butikken, men det er ikke alltid det er det mest praktiske. Det kan være en nettbutikk, eller en butikk som ligger i en annen by/en annen del av landet. Hvis det er et lignende produkt i en annen butikk til samme prisen så er det greit å noen argumenter som feks; at det er mye de samme spesifikasjonene, og at du heller vil gå der og kjøpe den hvis du ikke kan få en «deal».
Vær forberedt på å måtte gå hjem uten produktet, ha en idè om hvor mye du er villig til å betale,og om det er et alternativ å betale fullpris om forhandlingene ikke fører frem.

 

«Pakkepris»;  hvis du skal kjøpe mer enn en ting i samme butikken så vil det veldig ofte lønne seg å be om en pakkepris. For eksempel hvis du er på elkjøp og skal kjøpe ny pc, men i tillegg ønsker printer og modem til hjemmekontoret.  Da går det an å be om å få rundet det ned til nærmeste hele, 8439 kroner, hva med 8000 kroner?
Selv om det ser ganske corny ut så kan det faktisk hjelpe å ha 8000 i cash og vifte dem rundt litt og si at «vi trodde det skulle bli under 8000, så det var det vi tok med idag».
Jeg kjøpte nylig en sykkel som kostet 8000,og etter litt om og men så fikk jeg overbevist dem til å inkludere bagasjebrett,støtte,og skjermer i den prisen, selv om det ville kostet 5-600 kroner ekstra.

 

Utstillingsvarer: Mange butikker selger ut utstillingsvarer med betydelige rabatter bare fordi de har stått i butikken. Disse varene er som regel helt skadefrie,men med gode priser. Som regel er det butikken som tar initativ til å selge ut disse varene,men vi som forbrukere kan også be om å få kjøpe utstillingsvaren til redusert pris og se om de går med på det. Feks; en fancy Flatskjerm TV som står på Elkjøp og spiller demo-videoer. Si til selgeren at du vil kjøpe akkurat denne Tv`en, men ikke har 20000 kroner idag, hva om du kan få denne «slitne» utstillingsmodellen for 15000 ?? *glimt*glimt*

Det gjelder å være smart!

Det gjelder å være smart!

 

Ikke vær arrogant,eller forvent å få en reduksjon i pris. Det gjelder å «ha glimt i øye» og bare hinte frempå om «er det rom for pruting her **blink blink**.
Hvis de sier nei, så er det greit å ha noen argumenter klare. eksempel; «Jeg har en kamerat som kjenner en som jobber på XXL. Han fikk kjøpe en sykkel som egentlig koster 8000 kroner for 5500 kroner, så da må det jo være mulig for meg å få den for 7000 kroner !??»
De butikkansatte i Norge får ikke kommisjon etter hvor mye de selger,så de har som regel ikke noe behov for få solgt tingene,selv om logikken tilsier at det er bedre å selge noe til litt lavere pris,enn at kunden ikke kjøper produktet i det hele tatt. Men selv om de ikke tjener noe på å selge ting, så har de en viss yrkestolthet og føler de gjør en bra jobb hvis de får overbevist kunder til å kjøpe produktene.
Man finner fort ut hvor fleksible de er. Hvis de sier blankt nei uten noe diskusjon så skal det veldig mye til for å overtale dem noe videre. Jeg var innom en spillbutikk som selger bruktspill forrige uke. Der solgte de et brukt eksemplar av et spill jeg hadde lyst på for 550 kroner. Jeg påpekte til dem som jobbet der at det var en latterlig prisvurdering ettersom dette spillet kan kjøpes for 490 kroner splitter nytt i andre butikker. Jeg foreslo en pris på 450 kroner, som fremdeles er en for høy pris,men ihvertfall litt billigere enn nytt. Det var ikke snakk om, så da kjøpte jeg det nytt isteden,og butikken gikk glipp av en god deal på et bruktspill. Det spillet kommer til å bli stående i den butikken for alltid på grunn av en latterlig prissetting.

 

Jo mer tingen du kjøper koster, desto mer prutemakt har man. Ved kjøp av bil så er vi i en spesielt god posisjon siden mange bilselgere får kommisjon og bonus basert på salgstall.I tillegg så er de som regel «selgere» av natur, og tar sin stolthet i salgstallene,så de ønsker virkelig å selge. Man kan spare ganske mange tusen kroner på å presse på prisen på nybil. Da gjelder det å ha is i magen og virke relativt uinteressert uansett hvor mange fancy egenskaper bilen har, og kanskje også nevne at du har sett på en bil hos en annen forhandler til lavere pris,men med mange av de samme egenskapene. Her er det viktig å ha gjort litt research på forhånd, slik at man på en måte kjenner alle salgsargumentene for bilen før man i det hele tatt har sett den. Kunnskap om produktet er alfa omega når man planlegger å prute.
Det er lurt å ha en liste over aktuelle forhandlere,og aktuelle biler, slik at hvis det er en selger som ikke er interessert i å fire på prisen, så har man alltids alternativer.

pruting kan spare deg penger!

pruting kan spare deg penger!

 

Et annet område hvor det fort kan lønne seg å prute er med bankene. Bankene tenker kun på penger, og de har nok økonomisk sans til å prute med de få kundene som våger å presse litt.Gjør et søk på nye forbruker tester som er blitt gjort på utlåns eller innskuddsrente. Hvis du skal gjøre et lån med banken så er det bare å si til dem at siden andre banker tilbyr bedre rentebetingelser så vurderer du å skifte bank om ikke de kan gi deg en «deal». Samme med innskudsrente. Hvis du har mye penger på bok så er det selvfølgelig ønskelig å få maks rente. Hvis du allerede har konto i den banken som gir den beste renten så har du derimot ikke så mye å slå i bordet med. Jeg har mine kontoer i Norwegian bank, og får ikke prutet mye på det siden det ikke er noen andre banker med bedre betingelser på innskudd.

Har du noensinne fått prutet ned noe i Norge?

 Posted by at 7:14 pm

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)