apr 112012
 

Svaret på det spørsmaalet er enkelt: JA! Selv om du ikke er en dedikert blogger eller har din egen hjemmeside så er det uansett utrolig nyttig å ha med en computer. De siste årene har jeg reist til enkelte steder som tilsynelatende har vært langt uti hutti-heiti land i landsbyer hvor de ikke har Tv engang, men likevel har det lokale gjestehuset en wifi connection!.
Til informasjon så kommer jeg til å refere til det som på godt norsk kalles «nettbrett» som Tablet ettersom jeg mener at «nettbrett» ikke på langt nær beskriver alle mulighetene som finnes med disse teknologiske vidunderene.
Pc’er og tablets er utolig små og lette i disse dager, så de trenger ikke ta mer plass en det en paperback novelle tar, og de fleste av dem er hardbarket nok til å tåle en del juling stappet oppi en allerede fullstappet daypack.

Valget mellom Tablet og netbook/ultraportabel pc har vært ganske hardt for meg. Jeg har siklet over Asus transformer prime tablet helt siden den ble først annonsert i november ifjor. Desverre så var det mange rykter om sub-par performance av wifi og GPS som gjorde at jeg ikke kjøpte den. En av de viktigste tingene når man er ute aa reiser er at man har en pc som har ganske vid wifi tilkobling ettersom det er aldri godt å vite hvor langt unna routeren er på det aktuelle hotellet.
Det som gjor Asus tabletten mer attraktiv enn andre tabletter er at den kommer med et fullverdig tastatur slik at den kan effektivt brukes som en lightweight laptop. Den veier totalt 1.1 kg med tastatur – perfekt vekt på en reisemaskin.
Den er også betydelig mer sexy enn en standard ultaportabel med en fantastisk responsiv touchscreen og ultrabright skjerm som kan brukes ute i fult dagslys. Jeg har veldig veldig lyst på denne, men mest fordi jeg er en techno-geek som synes touchscreen er hysterisk morosamt.
Desverre så har jeg insett etter mye frem og tilbake at en tablet ikke kan gjøre alt som jeg trenger den til å gjøre,selv med et topp eksternt tastatur. Jeg skal drasse med meg en Pc i over ett år når vi er på reisefot, og trenger da en maskin kraftig nok til å gjøre bilde og videoredigering, og en som jeg kan bruke til å oppdatere hjemmesiden, og gjøre diverse programmering med…derav er tablet out of the running.
Er for tiden ute etter en ultraportable pc, men gidder ikke å betale 10 000 kroner for den. Asus kommer ut med en ny serie av rimeligere ultraportable maskiner til sommeren. De er billigere fordi de har en hybrid SSD og HDD hardsik. SSD disken er mye kjappere enn en vanlig HDD disk og brukes til alle programmer og slikt som kjorer i bakgrunnen, mens HDD disken kommer til å kunne gi betydelig mye mer diskplass i forhold til de vanlig SSD ultraportable maskinene. Asus UX21a og ux31a kommer forhåpentligvis til Norge engang i sommer og er tredje generasjon zenbooks.
De er forhåpentligvis alt jeg har siklet etter i en reisemaskin – supersexy, superlette, fantastisk kjappe og kraftige, passelig skjerm for HD-video – ca 12 tommer, Lang batteritid og under 6-7000 kroner. Siste nytt for Asus Ux21a er at den skal komme med touchscreen,noe som hadde vaert litt ekstra moro.
Mer informasjon om ux31a og ux21a

Den siste ultraportable maskinen som ble presentert paa en computermess i juni 2012 var Asus tai chi. Dette ser virkelig ut som den ultimate reisemaskinen. Den har 2 HD LED skjermer, en paa insiden, og en touchscreen paa utsiden av lokket !
Dette gjor at man kan ha en fullverdig PC i tillegg til en tablet for lettere jobber, eller enkel underholdning(tablet er i bunn og grunn bare et leketoy). I tilegg kan den brukes til aa underholde baade meg og Torunn samtidig. Jeg kan skrive paa bloggen min paa den ene skjermen, mens hun ser en spillefilm paa den andre skjermen. Virkelig konge konsept. Spesielt for oss super-gadget-nerder.
Den kommer med de siste og beste 3.generasjons intel I7 processor (de nye Ivy bridge) og selvsagt full HD paa begge skjermene. Dette gjor at man ikke lenger trenger aa velge mellom fullverdig pc og tablet; ja takk begge deler !
Den kommer i 11.6 tommer og 13 tommer.
Asus Taichi kommer mest sannsynligvis ikke ut for slutten av 2012, men kjenner jeg Asus rett saa kommer de nok til aa utsette den enda lenger. Den blir nok relativt dyr, rykter sier at den kommer til aa starte paa 1500$ i USA , saa sikkert 10-15000 kroner i Norge.

Så konklusjonen for øyeblikket er en billig ultraportabel, eller potensielt en netbook(som ikke har like mye kraft, men som regel betydelig billigere). Jeg leker fremdeles med tanken på å kjøpe en tablet i tilegg, men kun som et leketøy med touchscreen….eneste ulempen er at den tabletten som jeg har lyst på er Asus transformer prime infinity tab (worst name ever??) som er en oppgradert HD versjon av den Transformeren som kom ut i januar. ulempen i denne forstand er at dette leketøyet kommer til å koste meg 5000 kroner, som kan bli litt vanskelig med tanke på at jeg også må kjøpe en ultraportabel til rundt samme prisen. En annen ulempe er at disse fancy sakene kommer til å tiltrekke massevis av lumske karakterer som en magnet når jeg sitter i et eller annet U-land og koser meg med dem. Reiseforsikring er must.

Ipad ??Den nye ipaden er ganske sexy…men jeg er prinsipielt imot ipad grunnet måten de har gjort ting pa. Det er ingen hdmi, ingen USB(!), ingen SD-kort port, ingen flash support(!) og man kan ikke lagre vanlige mp3 filer, kun Apples egne Itune filer som koster en liten formue. Det er nok grunner til å få meg til å holde meg langt unna IPADs uansett hvor estetisk tiltalende de er.

Asus TF300t – Dette er en splitter ny versjon av transformer serien som kom til Norge i begynnelsen av mai 2012. Jeg kjopte den forste dag den kom i butikken. Det er simpelthen en billigere og bedre tablet enn den orginale Asus Transformer Prime som kom ut i februar. Til en brokdel av prisen, og med mye bedre performance paa baade grafikk og generell ytelse saa er denne et kupp for 3000 kroner.  
Selv om det i utgangspunktet ser ut som den har en litt svakere prosessor saa har den hoyere ytelse fordi den har enkelte bedre losninger enn forgjengeren. En av de viktigste tingene som er bedre er DDR3 ram istedenfor DDR2
En annen ting som er digg er at GPS og wifi faktisk virker til overmaal bra paa denne tabletten, i motsetning til den orginale Transformer som faktisk maatte ha en seperat GPS dongle for aa i det hele tatt fungere tilfredstillende.
Den kommer med 32gb minne, og muligheten for aa utvide til 64gb med 32gb mini-SD kort.
Det er et fantastisk morsomt leketoy aa ha, og det er mange artige apper, men til syvende og sist saa maa jeg nok ta med meg en laptop i tilegg naar jeg drar paa tur. Dette er fordi det er ikke saa lett a systematisere filer,bilder og videoer med tablet interface, og det er veldig vanskelig aa redigere videoer og bilder med en tablet. Jeg har vurdert aa ta med baade tablet og Pc, men det kan bli litt mye ekstra vekt aa drasse paa rundt jorden.

Andre bra artikler:

 Posted by at 11:28 am

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)