mai 252014
 

Palmeolje – noe som jeg ikke engang hadde hørt om for 5 år siden – har nå spredd seg som en pest rundt hele verden.  Det er mye kontrovers rundt denne oljen, og de fleste har idag en viss forståelse for hvorfor det ikke er bra.

oljenøttene

oljenøttene

Palmeolje har blitt brukt av folk i Asia i mange tiår som matolje, og som tilsetning i  chips,kjeks,sukkertøy,sauser og hundre andre ting. Så lenge vi reiste i Asia var det helt umulig å boikotte palmeolje, da ville vi sultet ihel! Så lenge forbruket var konsentrert i Asia så var det under kontroll, men i de siste år har vestlig produsenter begynt å bruke det i alle mulige produkter. Det er nemlig billigere enn andre oljer, og siden penger betyr alt i dagens verden så ble det fort til at alle skulle bruke det i alt fra sjampo til sjokoladepålegg,kjeks og billig-sjokolader.

Oljepalmer inni "beskyttet sone"

Oljepalmer inni «beskyttet sone»

Bio-diesel er en av de største grunnene til økningen av palmeoljeproduksjonen i de siste år. Miljøforskere og Greenpeace har gjort det ganske klart at å bruke kjøretøy som drives av bio diesel er betydelig mye mer forurensende enn vanlig bensin. Man må ta i betraktning miljø konsekvensene av å hogge ned millioner av kvadrameter med regnskog, som ellers ville både produsert oksygen og absorbert Co2.
Det er ingen grunn til at produkter i Europa og USA skal inneholde palmeolje, det finnes mange gode(og marginalt dyrere) alternativ. Bruken av palmeolje bidrar til å gjøre styrtrike industrimagnater enda litt rikere, men har ingen fordel for mannen på gaten.
Det har også kommet frem i det siste at palmeolje ikke er så bra for helsen. Palmeolje øker den dårlige typen kolesterol, og øker risikoen for hjertesykdommer.
Det finnes noe som heter CSPO- certified sustainable palm oil – som er olje som kommer fra plantasjer som kan vise til bedre ivaretagelse av miljøet,og ingen skade på regnskogen. De har også bedre sociale og økonomiske standarder for arbeiderne. Det er ikke noe offisiell «autorisering» for «etisk» palmeolje, så derfor er det umulig å vite hva som faktisk er i det produktet som inneholder palmeolje. Innen det faktisk blir lovfestet å kun selge produkter med CSPO, så er det nok ingen som kommer til å bry seg om å sette det på pakningen.

Før jeg dro til Borneo så visste jeg at Palmeolje var uetisk og regnskog-fiendtlig, men hvor ille situasjonen faktisk var hadde jeg egentlig ingen anelse om før jeg så det med mine egne øyne. Borneo har jeg alltid forestilt meg som en eksotisk destinasjon med regnskog og ville dyr overalt hvor man snur seg. Jeg må ærlig innrømme at Donald Duck har mye med det å gjøre. Han var mye på Borneo, og hver gang han skulle ta tak i en liane så viste det seg å være en kvelerslange. Opplevelsen av Borneo ble veldig annerledes. Malaysiske Borneo er veldig tett befolket, mange små byer og mye industri.  Jungel må man virkelig lete hardt for å finne.  Det er ikke bare palmeolje produksjon som utsletter regnskogen her. I Sarawak provinsen kjørt vi forbi et gigantisk industrikompleks som kontinuerlig spydde ut tjukk røyk. Vi lærte at det var et aluminiumsverk som ble drevet med strøm fra et vannkraftverk. For å bygge vannkraftverket hadde de slått ned enorme områder med skog, og nesten all strømmen blir brukt for å drive forurensende industri som krever enda mer avskoging. Vi fant fort ut at det «jungeleventyret» som vi håpet på kunne vi se langt etter. Eneste bevarte regnskog er i små reservater her og der, og de få som faktisk har orangutanger tar veldig mye penger fra turistene.

Litt beskyttet skog

Litt beskyttet skog

I Sabah provinsen helt øst på Borneo fikk vi en virkelig følelse av hvor lite skog det faktisk var igjen. Vi satt på en buss i 6 timer, og så ikke tegn til regnskog. Det var stygge palmeoljeplantasjer så langt øyet kunne se – kilometer etter kilometer,mil etter mil.

palmer så langt øyet ser

palmer så langt øyet ser

For kun få år siden var alt dette fruktbar og nydelig regnskog, mens nå var det intet annet enn rendyrket kapitalisme i praksis.  De lokale fortalte oss at alle disse plantasjene var eid av kinesere. Man kan alltid stole på kinesere til å ødelegge natur,utrydde dyrearter og fortsatt være likeglade. Det verste er at for å få folket med seg så har disse kinesiske kapitalistene fått propagandaen sin vel inn i skolesystemet.

En beskyttet orangutang

En beskyttet orangutang

bort med regnskog!

bort med regnskog!

Ungene læres opp fra tidlig alder at det er ingenting som er bedre enn palmeolje, og lærerne får sponsede turer til palmeoljeplantasjene for effektiv hjernevasking.  Mesteparten av kapitalen som innhentes av oljen går tilbake til Kina, eller i hendene på korrupte politikere i Malaysia. Det er ganske sørgelig at de lokale innfødte som alltid har levd i ett med regnskogen nå er omringet med ubrukelige palmer, og har ikke fått noen kompensasjon.  Eneste løsningen for dem har vært å begynne å jobbe for palmeolje eierne for en luselønn av andre dimensjoner. Kapitalistene som eier plantasjene har i tillegg importert billig arbeidskraft fra Indonesia, noe som har gjort lønningene enda lavere. 
Dette er en fin dokumentar som setter fokus på problemet

En orangutangs reise fra jungel til helvete…ganske kjiip dokumentar om harde fakta..

Jeg vil anbefale alle i Norge å sjekke på pakningen at chipsen/sjokoladen/kjeksen/shampooen i butikken ikke inneholder palmeolje. Det er spesielt billige varer av butikkjedens egen produksjon som inneholder palmeolje. Rimi,coop og kiwi sine egne varer burde man være ekstra mistenksom mot. Freia bruker palmeolje i diverse sjokolader og sjokoladesauser FY!

Har du noensinne fått deg en overraskelse når du undersøkte innholdsfortegnelsen av et produkt som du har kjøpt ?
sjekk  Palmeoljeguide til  regnskogfondet.  Hvis du bare skal donere til EN sak så er det å redde regnskogen definitivt den viktigste: Doneringer

Andre bra artikler:

 Posted by at 2:47 pm

  2 Responses to “Palmeolje – en førstehåndsopplevelse fra Borneo”

  1.  

    Hei Stig……dette var interessant lesning om et svært viktig tema. Jeg skal få min sønn til å lese innlegget i kveld da han kommer på besøk, han jobber nemlig i 100 % stilling for å redde regnskogen. Takk for det du deler. God helg!
    Maliva

    •  

      Når jeg var på Borneo så åpnet det øynene mine litt for hvor ille det er. Det var et horribelt syn – mil etter mil med palmer. Ingen dyr igjen, alle presset inn i minimale territorier hvor palmeolje eierne viser dem fram for penger. Bra gjort av din sønn ! håper han får det til å bli på den politiske agendaen også. Miljøpartiet de grønne – all the way!

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)