feb 032016
 

Honduras er et land i sentral Amerika som kan tilby utrolig mye variasjon og aktiviteter for dem som drister seg her. Rafting, dykking, øy-liv og festing, slappe av på en strand, gå seg vill i jungelen, lete etter ville dyr og fugler i uberørt regnskog, besøke kaffeplantasjer, Maya ruiner og bade i varme kilder er alle eksempler på aktiviteter man finner i Honduras.

fisker i Tela

fisker i Tela

Mange som jeg traff i andre land i sentral Amerika gikk aktivt inn for å unngå Honduras og El Salvador ettersom de er kjent som «bad boys of central America». Statistikken er klar i sin tale – det er mer drap i disse landene enn noe annet land i verden som ikke er i krig. Det som er viktig å forstå er at det er utelukkende folk som er innblandet i gjengopprør som har blitt drept.  Det er selvsagt alltid en risiko for å bli ranet her, men er sjelden at de skader dem som de raner, hvis ikke de setter opp motstand da.

Copan landsby

Copan landsby

Jeg følte meg aldri utrygg i Honduras, og reiste rundt på måfå akkurat der jeg ville, inkludert 3 netter i San Pedro Sula – en by som har den tvilsomme æren av å være verdens farligste by Basert på antall drap. Det er veldig langt ned til andreplassen som er Caracas i Venezuela.
Det er intet poeng i seg selv å besøke noen av storbyene i Honduras. De er generelt ganske farlige, og lite interessante. Man kan selvsagt dra er og treffe lokale folk og se litt hvordan de lever i hverdagen, kanskje gå ut litt på kvelden på steder hvor det er noenlunde trygt. Men for de fleste så blir nok byer som Teguigalpa og San Pedro Sula kun stopp på veien mot noen av de stedene som virkelig er verdt å få med seg;

 

Bay islands – Roatan og Utila
Nummer 1 turistattraksjon i Honduras, og ikke så veldig rart. Hvem liker ikke deilige karibiske tropeøyer omringet av vakre korallrev!
En stor andel av turistene til Honduras tilbringer hele ferien der.
Honduras er kjent for å være et land med veldig høy kriminalitet og drapsrate, men disse øyene er relativt trygge. Mesteparten av volden er gjengrelatert og skjer i de større byene i innlandet.
Hvilken øy bør jeg dra til?

Eneste stranden på Utilla

Eneste stranden på Utilla

spiser kokos under palmen

spiser kokos under palmen

ute å padle i Karibien

ute å padle i Karibien

Dette var et spørsmål jeg jobbet hardt med når jeg var der. Jeg ville jo dra til den «beste» øyen!
Jeg vurderte å dele opp tiden min mellom de 2 øyene, noe som kan fungere greit om man har mye tid, men ikke hvis man,som meg, bare har 6 dager. Problemet er at det ikke er noen transport mellom de 2 øyene,og kun 2 båter daglig. Da må man potensielt ta båten til fastlandet og vente hele dagen før man kan dra til den andre øyen.

Utila:  Øyen for backpackere/yngre reisende som vil ha mer fester, og treffe folk på sin egen alder. Billigere enn Roatan,både for mat og bolig. Mye færre og dårligere strender enn Roatan. Mindre øy. Mye lenger å reise for å komme til de fine korallrevene, men mulighet for å se hvalhai i den rette sesongen.

Utilla båter

Utilla båter

RoatanMye større øy. Mer pakketurister, spesielt mye amerikanere. Egen flyplass som gjør det mye lettere å reise hertil. Mye fine strender,men mange stygge store hotellbygninger også. Korallrev rundt hele øyen som er veldig lett å komme til for snorkling og dykking. Dyrere.
Det er et lite området her for backpackere hvor det er noen billige hosteller og gatemat og slikt.

 

Rio Gangrejal og den omliggende jungelen

Dette er en nasjonalpark som er veldig lett tilgjengelig, selv for dem som egentlig kun hadde tenkt seg til Bay islands. Fra Bay islands så er det bare til å ta båten over til La Ceiba(som i seg selv er en totalt uinterresant skitten liten by), og dra til jungelen med en organisert tur. Det kan organiserer direkte fra øyen,eller ved å kontakt de forskjellige ecolodgene direkte.

jungeldyr

jungeldyr

Det tar ca en 45-60 minutter fra byen til jungelen.

Rio Gangrejal er en veldig vakker elv omringet av fjell og regnskog. Det er verdt å prøve rafting. Det er mulig å få være med på noen skikkelig heftige stryk(grad 5), eller noen mer rolige(grad 3) for nybegynnere. Det er relativt billig -40-50$ som inkluderer en overnatting.
Overnattingen er som regel i veldig enkle hytter,eller telt i jungelen. Det er veldig fint,og rolig,eneste lydene man hører er lydene fra jungelen. Det er nok av regnskog og nasjonalpark i dette området, så man kan gå på lange dagsturer opp i fjellene. Det er et variert dyreliv, mye forskjellige fugler.

 

Copan ruinene

Copan ruinene

Copan ruinene

Dette er de mest imponerende ruinene i Honduras. Det er en veldig velbevart maya ruin som ligger på grensen til Guatemala.De ble bygget av et maya dynasti for 1500 år siden, og var bebodd i 500 år. I hele denne perioden ble det bygget nye bygninger, alle med hver sin historie. For å få mest mulig ut av besøket er det verdt å betale for en guide, det koster veldig lite.

Agouti familie!

Agouti familie!

Macaw pappegøye spiser

Macaw pappegøye spiser

Jeg brukte Lonely planet, som hadde en veldig enkel beskrivelse.
Jeg har sett så mange ruiner, at jeg er på det punktet hvor jeg liker å bare spasere rundt og forestille meg hvordan det engang var. Det er ekstra fint når ruinene ligger i en levende jungel, slik som er tilfellet her.
Landsbyen hvor man bor ligger ca 20 minutter gange fra ruinene, og er et veldig rolig og fint sted å bo.

Plaza i Copan

Plaza i Copan

Ruinene kan man se på 1-2 dager, men det er også verdt å tilbringe litt tid i landsbyen og de omliggende fjellene. Det er et veldig vakkert området.
Det er også et «rescue centre» her for de lokale arapappegøyene. Dette er absolutt verdt å besøke, ettersom de er fantastiske dyr.

Macaw pappegøye

Macaw pappegøye

Ved inngangen til ruinene kan man se titalls store pappegøyer i trærne. De er veldig høylytte,så man hører dem som regel lenge før man ser dem. De er en del av en koloni som hører til her, og blir matet av de lokale. Det er også en del Agoutier her. Dette er en liten gnager på størrelse med en kanin. Utrolig stillige typer!

Ruinene går litt i ett med regnskogen, og ligner i den forstand litt på noen av ruinene i Angkor Wat. Gigantiske trær snirkler seg opp mellom steinene på toppen av noen av pyramidestrukturene. Det som jeg likte med disse ruinene var at jeg hadde dem helt for meg selv. I motsetning til mer kjente ruiner i sentral Amerika(Citzen Itchza og Tikal) så ligger disse litt utenfor allfarvei. I tillegg så er det få turister som drar til Honduras fordi de er redd for at det skal være farlig.

 

Lago Yojoa

Alle som liker natur, turer og ville dyr bør dra her!  Det er muligens det mest naturskjønne område i Honduras.

naturreservat

naturreservat

Lago yoyoba

Lago yoyoba

Honduras største foss

Honduras største foss

det er noe slikt som 480 forskjellige typer eksotiske fuglearter i dette området, og masse dyr. Jeg hadde veldig lyst å se beltedyr,som det visstnok er mye av her.
Det er mange muligheter for organiserte turer med lokale guider som vet hvor de kan gå for å finne dyreliv. Fossefall er det også mange av, og man bør absolutt ta muligheten for å ta en tur med båt ut på innsjøen. Det er ingen bebyggelse rundt innsjøen, så de føles ganske isolert. Naturen rundt innsjøen er beskyttet i form av nasjonalparker.
Det er også mye god tradisjonell Honduras mat der, og sist men ikke minst – fantastisk god kaffe.

Kaffe

Kaffe

Deilig kaffe..hmmm

Deilig kaffe..hmmm

Kaffeplantasjer dekker mange av fjellene i dette området. Det var faktisk litt trist når jeg gikk på tur 2 timer opp i fjellet og ikke klarte å komme meg ut av kaffe og banan plantasjen…jungelen var borte.

Stig ute å plukker banan

Stig ute å plukker banan

Gjennom hele reisen min i Honduras så hørte jeg hele tiden om et hostel som het D&D brewery. Dette er et hostel som ligger i skogen rett ved innsjøen,og de har sitt eget ølbryggeri!  Dette er en sjeldenhet i sentral Amerika ettersom det meste av ølet er kjedelig utvannet skvip.
Det i seg selv var grunn nok for meg til å lide meg gjennom 6-8 timers reise på skranglebusser,og 2 overnattinger i San Pedro Sula- verdens definitivt farligste by.

Du vil også like disse inleggene:

  • ingen relaterte innlegg
 Posted by at 7:58 am

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)