aug 072012
 

De siste månedene har jeg siklet litt over den neste generasjonen med ultrabooks som kommer til markedet. Ultrabooks er som kjent definert av Intel som en bærbar pc som er under 2.1 cm tjukk, under 1.5 kg og uten kompromisser på batteritid eller grafikkort. Batteritiden er faktisk mye bedre enn de fleste vanlige laptopper ettersom de kjører med optimale strømsparingsfunksjoner, SSD disker og strømgjerrig prosessor.
De er egentlig som en kraftplugg versjon av de gamle mini-pc`ene eller netbooks som de ble kalt.

De siste modellene som er avslørt no kommer også med touchscreen for å kunne konkurrere med tablet markedet. De kommer desverre ikke ut før i slutten av oktober(i USA) samtidig med den nye versjonen av Windows – Windows 8. Windows 8 er et operativsystem som er optimalisert for touch screen i et forsøk på å ta markedsandeler fra Android og Ipad.

Jeg har sett på noen av de mest innovative nye maskinene som kommer i et forsøk på å finne det perfekte laptop/tablet substitutt. Jeg har selv hatt en av de beste tabletene/nettbrettene som er laget i 3 måneder no, Asus TF300T med Tegra 3 prosessor. Den var det perfekte leketøyet, og faktisk utrolig praktisk også. Jeg kunne ta den med overalt, og når jeg skulle bruke den så boota DEN PÅ UNDER 1 SEKUND. Den hadde 10 timer batteritid, og kunne til og med brukes ute i solen. Det eneste som jeg egentlig ikke kunne gjøre så lett var video og bilderedigering, og det er noe som er viktig for meg når jeg skal ut og reise i et år. Men jeg har likevel falt pladask for ultrabook-som-også-er-en-tablet konseptet. Det som er felles for alle disse maskinene er at de kommer med HD skjermer, siste prosessor fra Intel – Ivy bridge og som regel også det nye Intel 4000 skjermkortet(som da er veldig mye bedre enn intel 3000 skjermkortet). De kommer alle med det nye Windows 8 operativsystemet, som desverre betyr at ingen av dem kommer ut før i slutten av oktober (ettersom Windows 8 kommer ut 26 Oktober)
Her er de maskinene jeg for tiden sikler mest over :

 

Asus Taichi – Utrolig orginalt konsept som forsterker Asus sin posisjon som markedsleder i dette segmentet. Det er noe så kult som en laptop med 2 super IPS LCD HD 1920*1080 pixel skjermer ! Den ene skjermen er over tastaturen som i alle andre pc`er og den andre skjermen er på utsiden. Skjermen på utsiden er i tillegg en full capacity touchscreen slik at maskinen kan brukes som en tablet når den er kollapset. De to skjermene kan vise samme innhold, eller jobbe separat fra hverandre slik at to personer kan jobbe med forskjellige ting på hver sin side. Det er jo kult på så mange nivå! Hvis man skal vise frem bilder er det ingen vits at alle samler seg foran pc`en ettersom de på andre siden av bordet kan se akkurat samme skjermen.
I tilegg hvis den som sitter ovenfor deg er skikkelig kjedelig så er det bare å kjøre på med noen morsomme videoer slik at de lar deg være i fred.
Det jeg synes er mest digg med dette konseptet er at når man sitter i et trangt sete på en lang buss,tog eller flytur så slipper man å dra frem en klumpete laptop som man ikke får plass til på fanget, kan bare ha den i tablet-mode og se en film eller spille kabal eller noe annet moro.
Skjermene er krystallklare LCD panel med veldig sterkt lys som fint kan brukes ute i solen, gjerne til å se en film mens man ligger i en hengekøye under 2 palmer.
Denne kraftpluggen kommer selvsagt med den nye topmodellen til Intel – Ivy bridge I7 prosessor, og 4Gb RAM, SSD disk og 2 HD kameraer på begge sider av maskinen. Det er også nok av porter til å holde en Nerd gående i et år – USB 3.0 , HDMI, DVI, volumkontroll etc. Denne burde ha nok juice til å kjøre det meste av både spill og nyeste programmer, inkludert videoredigering. Største bekymringen er vel egentlig at det er mye større sjangse for å få sprekker i skjermen når man har 2 skjermer..
Asus Taichi kommer i 11.6 og 13.3 tommer versjoner. Prisen er ikke bestemt enda, men blir nok 12-1500$ i USA..

 

Lenovo Yoga – denne er minst like kul som Asus Taichi, men et helt annet konsept. Istedenfore 2 skjermer så har Lenovo utviklet en ny type hengsel mellom skjermen og tastaturet som gjør at skjermen kan dreies 360 grader rundt tastaturet.
Det er også snakk om en 10 capacity point touch skjerm, som er omtrent dobbelt så sensitiv som de beste tabletene på markedet.
Denne har også bra potesiale for å bli det beste leketøyet noensinne, i tilegg til å ha drøssevis med praktiske applikasjoner. Den er ikke fult så sleek og pen som de andre ultrabookene, men den har uansett ufattelig høy siklefaktor.
Skjermen kan vries rundt akkurat som man vil, den kan gå helt rundt slik at den kan brukes som en tablet, eller den kan settes på et bord som et telt og brukes som en Tv. Man kan selvsagt også bruke den som en vanlig laptop hvis man skal skrive dokumenter eller arbeide. Tastaturet blir heldigvis deaktivert når skjermen snues 360 grader, og det har også en behagelig overflate av lær slik at den er grei å ha på fanget.
Den kommer med 1600*900 pixel IPS panel og 13.3 tommer. Den er 16.9 mm tjukk, som er litt mer enn de fleste andre ultrabooks, men helt forståelig med tanke på alt de har klart å presse inn i denne maskinen.
Som de andre maskinene kommer den også med Ivy bridge prosessor, SSD hardisk , 8 gb RAM og en myriade med tilkoblinger som USB 3.0 og HDMI. Batteritid er satt til 8 timer. Det største minuset med Lenovo Yoga er egentlig vekten som er 1.45 kg, litt i drøyeste laget. En annen ting er at med enhver ny teknologi så kommer komplikasjoner, så det er vanskelig å si hvordan de super hengslene kommer til å fungere i praksis.

 

Acer Aspire S7 – dette er definitivt den mest sexy maskinen jeg har sett, muligens den vakreste laptop noensinne laget. Den har en aluminimumsramme med et blankt glassdeksel på utsiden av skjermen. Det gir den et utrolig classy look. Den er utrolig tynn, tror den er blandt den tynneste laptopen noensinne laget med sine 12mm !
Den ser rett og slett dyr ut (og det blir den sikkert også). Det er jo kanskje ikke en bra ting når man reiser rundt verden og sitter i et eller annet utviklingsland og leker med den fancy nye ultraportable mens tvilsomme innfødte er på alle kanter.
Den kommer i 11.6 og 13 tommer som de andre maskinene og med HD touch skjerm. Batteritiden er spektakulært bra med 9 timer for 11.6 tommeren og 12 timer for 13 tommeren.
Av andre fancy attributter kan nevnes baklys LED chicklet tastatur som vil tilpasse seg til lyset i miljøet. I tilegg kan den legges ut 180 grader på bordet, så litt som Lenovo Yoga, men ikke på langt nær like praktisk. Jeg kan egentlig ikke se så mange grunner til hvorfor jeg skulle ha lyst til å ligge maskinen 180 grader med tastaturen og skjermen…kanskje på et kontor hvor man skal ha en touchskjerm fremvisning eller noe..

 

 

Asus UX21a Zenbook – denne er litt av et enigma enda. Det er ikke all informasjonen om den som er utgitt enda, men tilsynelatende så skal den utgies med en vanlig versjon og muligens en en touch versjon. Touch versjonen blir selvsagt en del dyrere.
Det er en veldig stylish og utrolig lett maskin med sine 1.1 kg. Den vil komme i 11.6 tommer med en 1080P full HD IPS skjerm. Den har også 3(!) USB 3.0 porter i tilegg til HDMI og VGA uttak. Som de andre nye ultrabooksene så har den siste prossesoren fra Intel i tilegg til Intel HD 4000 skjermkort. Den har 2 uker standby tid og kan startes på 2 sekunder fra standby. Det er en utrolig praktisk funksjon, og en av grunnen til at jeg ble så glad i tableten min.
Den har høy formfaktor, men ikke helt på linje med Acer Aspire S7. Fordelen med denne i forhold til S7 er at denne blir mindre,lettere og sikkert litt billigere. Det er også bra at den er litt mer anonym ettersom Acer S7 er så pen at den kommer til å få alle skurker i mils omkrets til å begynne å legge planer.
Ifølge Asus så er dette uansett den vakreste maskinen i verden, ihvertfall hvis man ser produktpromoen til Asus ux21a 🙂

 

 

Toshiba U925t- Toshiba har valgt en tradisjonell,men likevel spennende måte å bli med i konkurransen om den beste tablet-ultraportabel hybriden. U925t er en såkalt «slider», noe som vi sist så i Asus sin ikoniske Asus EEE pad slider SL101.
Dette er den første Slider som kommer ut som ikke er en tablet, men en fullverdig laptop/ultrapotabel. Man kan bruke den som enhver vanlig laptop, men når man vil bruke touch skjermen som en tablet kan man bare skyve den lett over tastaturet og la den klikke i posisjon. Dette er utrolig praktisk hvis man for eksempel sitter i et trangt flysete og bare har lyst å se en film eller spille litt. I en slik situasjon slipper man å prøve å slå opp laptopen på et bitte lite brett som er festet i stolen foran, slik at man ofte ikke engang kan åpne den opp nok til å se skjermen skikkelig.
Den er forsåvidt også en del tyngre og tjukkere enn en tablet convertible med sine 1.45kg og 1.8cm tykkelse.
Det som er et stort pluss er at dette er en 12.5 tommer maskin, så egentlig helt perfekt. De andre nye ultraportable som kommer er enten 11.6 tommer (som kan bli en smule lite) eller 13.3 tommer(som er en smule stort), så egentlig ser jeg på 12.5 tommer som perfekt størrelse reisemaskin. Den har selvsagt en 1920*1080 full HD skjerm dekket med gorilla glass, så definitivt ypperlig for å titte på filmer. Kommer ellers med 128GB SSD hardisk, core I5 eller I7 proscessor og standard USB 3.0 og HDMI porter.
Den har også Wireless display teknologi som er ganske kult ettersom det gjør at man kan koble direkte til en skjerm/tv uten kabler.
Akkurat som resten av maskinene kommer den ut I USA etter windows 8 lanseringen 26.oktober. Den kommer til å koste rett i overkant av 1000$.

 

 

Asus transformer book er veldig sleek. Den ser dyr ut, og blir nok også ganske så dyr…men ikke verre enn resten av samlingen her 🙂
Den ligner mye på den nåværende toppmodellen fra Asus – Ux31a. Men dette er da altså en transformer – en tablet-type touchskjerm som kan kobles av tastaturet.
I motsetning til de andre transformerene som er utgitt er dette en windows 8 basert kraftmaskin med det beste og nyeste av interne komponenter.
Den kommer i 11.6, 13 og 14 tommer versjoner med intel core I5 eller I7 prosessor med dedikert Nvidia grafikkort.
Den har gorilla glass og full HD 1920*1080 touchskjerm. Jeg håper og tror den er bedre enn min forrige Asus tablet – Tf300 ,som fikk knekk i glasset uten noen spesiell grunn etter 2 måneders forsiktig bruk.
Ellers så har den 4GB DDR3 RAM, USb 3.0, HDMI, og 2 HD kamera på hver side. Det er ingenting nytt med transformer konseptet, men dette er faktisk verdens første Convertible notebook/tablet som switcher til table i det øyeblikket den fjernes fra tastaturen.
Det er unektelig en enorm fordel å kunne ta med kun den tynne tablet skjermen ut hvis man ikke trenger tastaturen. Det er da altså ikke et alternativ med alle de andre hybrid løsningene. Jeg kjenner meg veldig veldig fristet mot denne. Eneste tvilen jeg har er at de 2 siste maskinene mine har vært Asus, og de har begge vært fulle av feil. På den positive siden så har Asus verkstedet alltid tatt imot dem og fikset dem igjen.
Det er desverre ingen informasjon om tilgjengelighet eller pris, men man kan jo bare håpe at den kommer ut rundt Windows 8 launchen og i 1000$ klassen.
Jeg holder en knapp på denne, en stor rutete knapp med grønne striper.

 

Dell XPS duo 12– er nok en innovativ tablet hybrid løsning som ble prøvd i en tidligere versjon i 2010 uten noe særlig hell. Denne er nok av en helt annen kaliber dog. Den har en skjerm som kan roteres innad en ekstern ramme helt rundt og over tastaturet.
Dell kommer samtidig ut med en mer tradisjonell convertible transformer-lignende hybrid.
Av hardware så har den stort sett de samme specs som resten av gruppen.

 

 

 

Konklusjonen er vel at jeg enda sliter med å bestemme meg for hvilken av disse jeg skal kjøpe.
Jeg heller litt mot Asus taichi siden den har en slik utrolig praktisk tablet funksjon, men det er klart at Lenovo Yoga også virker som det blir en maskin. S7 er veldig veldig fin, men selv om den har touch skjerm så er den ikke like praktisk som de to foregående med tanke på at den ikke har noen tablet mode.
Asus Transformer book har en kjempefordel med tanke på at man kan ta skjermen fysisk vekk på tastaturen slik at man slipper å drasse på mer enn nødvendig om man skal på en kort tur og bare vil ha med en tablet til underholdning.
Må nok vente til de kommer ut på markedet i november og da kan jeg lettere sammenligne de ferdige produktene, og ikke minst prisene på de forskjellige.
Jeg har forresten presentert bloggen min på Bloggurat.

Du vil også like disse inleggene:

  • ingen relaterte innlegg
 Posted by at 12:34 pm

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)