des 222013
 

Malapascua var akkurat det vi trengte ettersom det var 4 måneder siden sist vi hadde kunnet bare slappe av på en øy uten noen planer. Vi har generelt hatt altfor mange planer og aktiviteter på denne turen!
Vi fikk innkvartert oss på en hytte på stranden og fikk opp en hengekøye for felles glede.. Det var gode dager i paradis. Få ting er mer digg enn å ligge halvnaken i sanden, godt brisen og med en svær kald øl i hånden, og det var akkurat det vi prøvde å gjøre mest av.

Malapascua hus

Malapascua hus

Det var relativt dyrt å kjøpe mat på Malapascua, men med engang vi gikk vekk fra restaurantene langs stranden, hvor alle de andre turistene var, så ble det betraktelig mye billigere. I midten av øyen var det veldig mange hjemmelagde strå og bambushytter hvor de lokale bodde sammen med hanene sine. Jeg har aldri sett flere haner på et sted enn på Malapascua, det var 4-5 haner for hver person. Det var ikke så veldig behagelig å høre på klokken 04.00 hver morgen, men vi ble vant til dem etterhvert.
frokost på Malapascua

frokost på Malapascua


Vi hadde planer om å dykke, så shoppet rundt litt til vi fant det billigste dykkesenteret på hele øyen. Dans Dives var en veldig enkel liten sjappe som var eid av en eldre amerikansk mann som overraskende nok het Dan. Han så ut som en gammel sjøulk med skinnskjegg og kapteinslue. De kostet omtrent halvparten av det enkelte andre dykkeoperatører kostet, de som alle de andre turistene flokket til kun fordi de hadde satt opp en fancy webside.
På dagen vi skulle dykke måtte vi stå opp på den mest uhellige time – klokken 03.30 på morgenen. Vi gikk gjennom mørket sammen med divemasteren helt til vi kom til skuta som skulle ta oss med ut på havet. Vi trosset høye bølger og grunne skjær mens vi seilte mot det åpne hav. Idet vi kom til målet vår snek solen seg sakte men sikkert op i horisonten, helt til den gule supernovaen var oppe i sin helhet.
Det var bare en grunn til at vi hadde stått opp så uber-tidlig for å dykke – Tresher sharks.Malapascua er det eneste stedet i verden hvor du kan dykke sammen med disse sjeldne haiene. Det er selvsagt ingen garanti, men det er relativt stor sjanse for å se dem akkurat der som vi dykket den morgenen.
På båten var det kun meg og Torunn og 4 Filippinere, våre egne tjenere! De bærte alt utstyret til båten, satt det opp for oss, og puttet det til og med på oss da vi skulle i vannet. Etter dykket var det selvsagt dem som bærte utstyret tilbake og vasket det. Det var også en kaptein på den relativt store filipinobåten i tillegg til divemasteren som skulle dykke med oss. Vi betalte rundt 300 kroner samlet for hele turen!
På vei ut på morgenen

På vei ut på morgenen


Billigste dykk noensinne!
Vi hoppet i det urolige vannet når det var nok lys til å kunne orientere seg. Vi sank rett ned til 35 meters dyp, og innen et halvt minutt så vi haien. Det var et nydelig grasiøst vesen. De lever som regel på dypet, og kommer kun opp på morgenen for å bli «renset» av masse små rensefisk på et spesifikt sted – en rensestasjon. En eller annen lur filipiner har funnet denne rensestasjonen og gjort det til en av de største turistattraksjonen på Filippinene. Alt på Malapascua handler om tresher haier. Vi var vitne til haiens lille dans rundt rensestasjonen i ca 20 minutter. Vi satt på knærne og observerte haien komme nærmere og nærmere. Dess mindre bobler vi laget jo nærmere kom den, men vi måtte dessverre puste litt innimellom. Det var vel verdt å stå opp tidlig for å se et så sjeldent dyr i fri dressur.
Stig,Torunn og haien

Stig,Torunn og haien


Tresher haien

Tresher haien


Vi ventet til kvelden før vi gjorde dykk nummer 2 den dagen. Det var et nattdykk på et spesielt sted rett utenfor øyen, et av de eneste stedene i verden hvor man kan se en spesiell fisk som heter «mandarin» fisk.
Fantastiske mandarin fisk!

Fantastiske mandarin fisk!

Det var også et dykk som var vel verdt innsatsen (dog det var tjenerene våre som gjorde alt arbeidet!). Disse fiskene er kun aktive mellom 6 og 7 på kvelden, så vi hadde et ganske trangt vindu hvor vi faktisk kunne finne dem.
Mandarinfiskene er noe av det mest spesielle jeg noensinne har sett under vann. De har et fantastisk fargespekter på kroppen, og ligner ikke på noen annen fisk. Vi satt på knærne rett ved korallen der i 20 minutter. De danset rundt, og noen ganger klynget de seg inn i par og steg opp over korallen sakte og majestetisk i en slags parringslek. Det var vel og bra helt til en gruppe med rabiate kinesiske dykker presset seg bort der vi satt og jaget vekk alle fiskene. Selv under vann klarer kinesere å være en plage for alt liv.
pygme sjøhest

pygme sjøhest


Vi fortsatte dykket over det mest massive hardkorallrevet jeg har dykket på. Vi så massevis av vakre sjøhester, blekkspruter og andre nattaktive luringer.
Sjøhest

Sjøhest


Resten av uken vår på Malapascua gikk med på generell latsabbing på stranden, noe som var veldig nødvendig for opprettholdt moral for de neste 3 måneders loffing rundt i sør-øst Asia.
Den siste dagen vår på øyen hadde jeg et lite illebefinnende. Jeg var på rommet vårt og holdt på å pakke sekken min da jeg plutselig merket at rommet svingte frem og tilbake. Det var litt kvalmende. Jeg tenkte at jeg sikkert hadde et illebefinnende og skulle til å besvime da Torunn nevnte at hun så rommet bevege seg. Vi gikk ut av rommet og fant at alt ute også beveget på seg. Det var på det punktet vi innså at vi var midt i et jordskjelv, litt surrealistisk. For å si det mildt.
Vi tak fatt på den lange reisen mot Cebu by, noe som innebefattet 1 time på båt og 6 timer på en skranglebuss. I Cebu fant vi ut at jordskjelvet hadde forårsaket mye skader. Det var glass overalt, og de fleste butikkene var stengt. Nesten 200 mennesker døde i jordskjelvet.
Vi ble sittende på flyplassen der i 5 timer mens vi ventet på flyet vårt til Vietnam. På den tiden opplevde vi over 7 nye jordskjelv. Folk løp rundt i terminalen i panikk, mens vi satt på en stol og ventet på at skjelvene skulle gi seg. Det var liksom ikke så mange steder å løpe ettersom vi var forbi sikkerhetskontrollen inne i selve terminalbygget.
På vei på båten

På vei på båten


På vår tid i Filippinene opplevde vi en naturkatastrofe, men vi unngikk mange flere! Uken før vi kom til Filippinene hadde det vært en tyfon som drepte hundrevis av mennesker, mens vi var på Malapascua var det en annen dødelig tyfon som traff andre deler av landet. Det som var enda verre var det som skjedde kun 3 uker etter vi hadde forlatt landet. Da traff tyfonen Haian Filippinene og tok over 10 000 menneskeliv. Pussig nok så er det ingen klimaskeptikere i Filippinene. Det er de som lider av det ekstremværet som global oppvarming har medført, og det er de som kjemper hardest for at drivhusgassene må stoppes. Klimarepresentanten til Filippinene var ironisk nok på et møte om global oppvarming den uken tyfonen traff. Han mistet både venner og familie og holdt en tårevåt tale for klimatologene, men til liten nytte, ingen forandringrer ble gjort. Global oppvarming er noe som påvirker oss alle, og ingen burde stå på sidelinjen i denne debatten. Skeptikere og fornektere har tapt, forskningen har vunnet.

Andre bra artikler:

 Posted by at 9:50 am

  3 Responses to “Del 64 – dykking med sjelden hai på Malapascua!”

 1.  

  You fellow dykke-venner!

  Denne bloggen er jo helt fantastisk. Postene på dykkesteder rundt omkring i verden må virkelig finleses med lupe før neste ferie planlegges. Thresher sharks er nesten helt på toppen av listen over ting det gjenstår å se, og Malapascua har derfor allerede vært på Bøttelisten en stund.

  Glad jeg fant denne bloggen via Dykkesiden.

  I’ll be back. 😉

  •  

   Takk Silje 🙂
   Tresher haiene var noe helt spessielt ja! Malapascua er eneste stedet i verden hvor du kan dykke og nesten være garantert til å se dem. Det er også et av de eneste stedene hvor du kan dykke med mandarin fisk og pygme-sjøhester. Fantastiske dykk der, og de billigste dykkene jeg noensinne har gjort! Vi betalte noe slikt som 120 kroner per dykk, og det var kun meg og Torunn på båten, også hadde vi 4 assistenter til å gjøre alt arbeidet for oss!
   Jeg kan anbefale en bra dykkeoperatør hvis du skal dere. De som har websider er dyre,dårlige og overfylte med kinesiske turister…

 2.  

  I’ve seen seen both pygme seahorses and mandarin fishes in while diving in Malaysia, but I would of course not mind seeing them again. The scalloped hammerhead is also high on the list, but that one I plan to tick of closer to home. Apparently, the school around certain dive spots in Sodwana Bay, South Africa certain times of the year.

  For now we’re leaning towards Lembeh and Bunaken for the next trip, and I’m a Wicked Diving DM myself so I wouldn’t mind hooking up with my old dive school in Komodo or Raja Ampat either…So many places to see… *sigh*

  I’ll make sure to get in touch if I need a recommendation though. Thanks a lot!

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)