aug 262013
 

Etter Coroico så hadde vi ikke tenkt å bruke så veldig mye mer tid i Bolivia. Det var på tide å fortsette til neste land; Paraguay!

Etter vår første opplevelse med en nattbuss i Bolivia bestemte vi oss for å droppe en 15 timers nattbus fra La Paz til Sucre, og tok heller et fly som var fremme på 45 minutter. Det kostet uansett ikke mer enn 260 kroner for en billett!
Sucre er en finere by enn La Paz; roligere, mindre og mye hyggeligere folk. Mange guidebøker beskriver Sucre som den vakreste byen i Bolivia, og det er nok ikke langt fra sannheten.  Det som ikke mange mennesker utenfor Bolivia vet er at Sucre faktisk er hovedstaden i Bolivia. Myndighetene sitter i La Paz, men ifølge grunnloven så er Sucre fremdeles hovedstaden i landet. Ifølge alle guidebøker og nettsider så er det La Paz som er hovedstaden, så det er nok det offisielt riktige svaret, men hvis noen er på «Vil du bli millionær» og sier Sucre så bør det altså også bli godkjent.
Det lærte vi av en guide på det beste museet som er i byen. På «libertidad» museet så hadde de mange utstillinger som omhandlet Bolivias 2 store helter; General Sucre, og Simon Bolivar. De 2 mennene var sammen om å opprette Bolivia for 300 år siden. De siste 150 årene har Bolivia vært gjennom ganske mye dritt. De har vært i krig mot alle naboene sine; Paraguay, Chile, Peru og Brasil…og de har stort sett tapt alle konfliktene. Det førte til at Bolivia mistet de fleste ressursene sine, og ble «land-låst». De pleide å ha en kystlinje helt til Chile innvaderte og tok over Atacama-ørkenen fordi det var masse mineral-ressurser der. Bolivianerne er enda litt sinna for det, men Chile synes litt synd på dem så har nå gitt dem tilgang for å importere ting med kyst-transport uten å betale noen import-skatter. Brasil stjal mesteparten av jungelen til Bolivia fordi det var områder der hvor det vokste masse gummi-trær, som er veldig greit å ha når man skal lage og selge gummi. Argentina tok over store områder i sør av andre grunner.
I tillegg har spanjolene og andre europeere stort sett stukket av med alt som er av sølv og andre mineraler i landet.
Det er en grunn til at Bolivia er det fattigste landet på kontinentet.
Sucre har en veldig behagelig hvitmalt plaza med diverse storslagne historiske bygg strødd rundt kvadraturen. Flere kvelder når vi tilfeldigvis gikk der så var det diverse folkefester på gang. Jeg tror vi var der rett før en eller annen nasjonaldag. De hadde et veldig interessant danseshow med dansere fra Argentina, Chile og Bolivia.

Party i Sucre

Party i Sucre

Jeg har aldri sett noe lignende til de dansene, men det var ganske fengende.
Vi tilbragte mye av tiden vår i Sucre på en pub hvor de serverte deilig mat og gigantiske øl  for samme pris som det ville kostet for en liten Coca-Cola i Norge.
Vi fant ut at det var mer eller mindre umulig å komme seg fra Sucre til Asuncion i Paraguay, selv om det ser ut på kartet som om byen ligger midt i den sentrale hovedveien som går mot Paraguay. Eneste muligheten var å ta en horribel nattbuss, som gikk helt motsatt vei i 15 timer til Santa Cruz, og deretter ta en enda verre lavstandard buss som tar 28 timer, nesten utelukkende på grusveier.
Vi fant ut at det var bedre å dra til Argentina først. Så vi dro til Potosi i en dag, og deretter videre sørover i Bolivia. Potosi er verdens høyestliggende by på 4050 moh.

Potosi gater

Potosi gater

Den er best kjent for de gigantiske sølvminene som ligger rett ved byen. Spanjolene bygget byen kun for å ha et sted for sølvminearbeiderne å bo. De drev minearbeiderne veldig hardt, over 8 millioner mennesker (slaver) døde årlige i minene. Nå til dags er det ikke fullt så mange, men det er fremdeles ganske stusselige kår. Tusenvis av minerarbeidere har ødelagt lungene sine ved å puste inn luften i minene som inneholder masse silica støv. Minene er trange, mørke, varme som helvete og klaustrofobiske….alle gode grunner til at meg og Torunn droppet å besøke dem. Vi er sannsynligvis de første turistene i historien som drar til Potosi uten å være innom minene. Byen i seg selv har også en viss sjarm, så det var verdt turen likevel.
Vi fortsatte turen sørover til «the wild west» i en ørken-by som heter Tupiza. Tupiza ligger i et området som ser ut som det er tatt rett ut av en western film; tørt, varmt, rødt fjell, kaktuser overalt og folk på hest. Det var faktisk i dette området at de originale Butch Cassidy and the Sundance kid ranet en togtransport, og senere ble omringet av sheriffer og skjøt seg selv.

Stig i ørken

Stig i ørken

Vi kom til hostellet vårt etter en 6 timers busstur, og en time senere satt vi på hver vår hest i et uttørket elveleie omringet av kaktuser og sultne gribber (mild overdrivelse).
Guiden vår hadde hentet oss i byen og kjørt oss ut til hestefarmen.

Ride ride ranke...

Ride ride ranke…

Der traff vi en av ungene til guiden, en liten knøtt som knapt rakk meg til magen. Jeg tullet litt med dem og spurte om han skulle være med å guide oss, og da sa fyren som hadde kjørt; «Han er veldig flink med hester og har mange års erfaring som guide».

Hestemannen

Hestemannen

Jeg hadde litt vanskelig for å tro at den ungen hadde mange års erfaring med noenting, med tanke på at for 2-3 år siden lå han i en barnevogn og bæsjet på seg selv.
Meg og Torunn og 3 franskmenn var i gruppen som skulle på hestetur, og til vår overraskelse så var det faktisk kun den lille ungen som skulle guide oss inn i ørkenen. Det er Bolivia i et nøtteskall.
Det var moro å ri, men det var ikke så mye futt i hesten min, og hver gang jeg fikk den til å bevege seg litt så fikk jeg kjeft av den 10 år gamle ungen. Det føles ikke helt riktig å måtte ta ordre fra en som ikke var født engang når jeg gikk på universitet, men på den andre siden så visste nok han mye mer om hesteridning enn meg tross sin unge alder.
Ørkenterrenget var vakkert; knallrøde klippeformasjoner på alle sider, gigantiske kaktuser, og riding i kveldssolen. Det var helt spesielt. Det var den eneste grunnen til at vi dro til Tupiza.
Vi hadde fått oppleve hvordan det var å være i en western film… så nå var det på tide å forlate Bolivia og finne ut hva Argentina kunne by på……

Andre bra artikler:

 Posted by at 1:40 am

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)