jul 202014
 

 

Etter 7 måneder med reising gjennom Sør Amerika- fra nord til sør – så ble vi flere ganger forsøkt svindlet. Her vil jeg bare gå gjennom noen av de vanligste svindlene der, noen av dem har vi blitt utsatt for, mens andre har vi hørt venner av oss som ble utsatt for.
Noen av svindlene har nok sine egne varianter på det asiatiske kontinentet også.
Det er veldig greit å sette seg inn i disse triksene slik at man slipper å falle i fellen og risikere å få hele opplevelsen av det fantastiske kontinentet ødelagt.

Jeg hadde en opplevelse hvor jeg kom uhyre nærme til å miste passet,kredittkortet,pc`en,hardisken med 10 måneders reisebilder. Kort sagt; alt jeg hadde av noe som helst verdi!

Snarrådighet fra meg og Torunn var det eneste som avverget den katastrofen.
Her er en liten liste med vanlig lureri i tilfeldig rekkefølge:

 

1. Vennlig lokal person som kun ønsker å praktisere engelsk

 

En hyggelig lokal person kommer bort til turisten og begynner og spørre alle de klassiske spørsmålene; Hvilket land er du fra? Er det første gang du besøker ………..(det aktuelle landet) ?  Liker du deg her? Etc

På dette tidspunktet så begynner nok de fleste å tenke at dette sannsynligvis er noen som varmer deg opp litt før de presenterer et eller annet som de skal selge.
Det er nok sant i de fleste tilfeller, men noen er mer slu enn som så.
Noen vil bli veldig defensiv med engang turisten insinuerer at han/hun ikke ønsker å kjøpe noe, og deretter forklare at han kun ønsker å være venner,og kanskje øve på engelsken.

Vennlig geit

Vennlig geit

Deretter så kan det hende de tilbyr seg å være turistguide rundt om attraksjonen eller byen hvor man er. De ønsker selvsagt ikke betaling, kanskje kun litt tips. Etter en runde med omvisning så snur de plutselig på visa og krever 500 kroner eller en lignende latterlig sum. De kan også bli ganske aggressive og påståelige hvis man nekter å betale. Mange turister vil nok betale bare for å bli kvitt dem.
En gang jeg kjørte rundt på moped i Dominikanske republikk så kjørte 2 menn opp ved siden av meg og spurte hvor jeg skulle. Jeg sa at jeg var på vei mot sentrum av byen. Før jeg visste ordet av det så kjørte de foran meg og skulle «dirigere» meg gjennom byen. De gjorde også et forsøk på guiding med å fortell om bydelene osv. Det var totalt uønsket fra min side, men vanskelig å bli kvitt dem. Etterpå ville de selvsagt ha penger. Da var det greit at jeg hadde tatt med meg en decoy lommebok som var tom!  Jeg viste dem den tomme lommeboken, også kjørte jeg videre.

Hvordan takle dem?
Det beste er nok å være ganske så selvsikker og klar fra begynnelsen av. Ikke la dem begynne med guiding!
Det er klart at det er noen som bare genuint ønsker å snakke og bli kjent med deg, så man kan liksom ikke gå rundt å være kynisk hele dagen, men vurdere hver situasjon. Det skader ikke å ha en samtale med folk som kommer bort til deg, men med engang de begynner å gjøre en «tjeneste»  for deg så kan du havne i en ubehagelig situasjon hvor du føler at du må gi dem penger når de maser.
Et av de verste stedene jeg opplevde dette var på Jamaica. Der var jeg gjerne på vei mot en minibank når en lokal person kom løpende og pekte og sa » der er minibanken,bare fortsett rett frem 50 meter ,  gi meg penger siden jeg har vært veiviser».Ofte så fulgte de også etter meg over lengre distanser for å «hjelpe meg» å finne postkontoret,restauranten eller hva enn jeg var på vei mot. Der måtte man virkelig være forsiktig for å ikke akseptere «tjenester» i hytt og pine.

 

 

 

2.Attraksjonen/hotellet/restauranten er stengt eller lagt ned

Dette er et veldig vanlig triks spesielt blant drosjesjåfører.  De får kommisjon fra noen hoteller/restauranter som betaler dem for å ta kunder med der.  Selv om du har en booking som er bare 2 dager gammel vil de påstå innstendig at det ble stengt samme kvelden, eller brant ned.

Closed!

Closed!

Ved noen turistattraksjoner så står det noen luringer som ser veldig offisielle ut og forteller deg at attraksjonen er stengt den dagen av en eller annen grunn. Dette er selvsagt før du kommer til selve inngangen. Deretter så tar de deg med til butikken sin hvor det selvsagt er mye bedre å være.
Hvordan takle dem?
Be dem kjøre deg til adressen du har blitt oppgitt uansett hva de finner på å si. Gå helt til inngangen på attraksjonen og se for deg selv at den ikke er stengt.
Vi opplevde en del luringer på gaten i Quito som så oss med de store ryggsekkene og prøvde å overbevise oss om at vi var på vei til feil hotell.

 

3.Majones, ketsjup, kaffe trikset

Noen søler et eller annet på jakken/t-skjorten din,

Huff da!

Huff da!

og er deretter veldig unnskyldende og ønsker å hjelpe til med å tørke av det de har sølt. I prosessen så stjeler de alle verdisakene dine.
Hvordan takle dem?
Ikke la folk komme innenfor «personlig-sonen» din. Forklar at du kan tørke det av selv. Hvis de likevel har begynt å tørke på deg så må man bare følge nøye med på hvor hendene deres er, og holde dine egne hender godt festet på hva enn man har av verdisaker.

 

 

4. «hjelperen» på bussen

I Sør Amerika er det veldig mange busselskaper som kjører mellom byer og mellom land. Mange av disse bussene har flere ansatte som hver har sin egen lille oppgave, og styrer frem og tilbake mellom buss og kontor. Ofte så har ikke disse noe som helst uniform som viser at de jobber for denne bussen, man bare antar at de gjør det siden de driver på med det som ser ut som arbeid.Sør Amerika 186
Det som jeg opplevde var at på en liten,falleferdig lokalbuss i Chile så kom en av «hjelperne» bort og skulle «hjelpe» meg med diverse ting.  Meg og kjæresten min Torunn var de første  som kom på denne bussen, og han var der på pletten for å vise oss til plassene våre.
Deretter forsvant han og kom stadig bort til oss med nye direksjoner. Etterhvert så ble vi fortalt at vi måtte legge håndbagasjen vår opp på hattehyllen. Grunnen til det var «politi og narkotika sjekker» som var det av spansken vi fikk med oss. Han var ganske bestemt, og virket som han hadde en rutine på ting. Selv om jeg alltid har verdisakene mellom beina på busser, så la jeg det opp på hattehyllen siden det var det vi var blitt fortalt…litt naivt…
Litt etterpå kom samme mannen tilbake med en lapp hvor vi måtte skrive ned passdetaljer,navn,adresse og masse annet.Dette skulle selvsagt fylles ut mens han sto rett ved siden av oss og puttet diverse saker opp på hattehyllen.
Det neste som skjedde var at han gikk ut av bussen med frakken sin godt strekt ut. Den lappen vi skulle fylle ut var en distraksjon mens han var oppe og stjal sekken min.Torunn reiste seg opp og sjekket hattehyllen,og så med engang at han hadde erstattet min sekk med en tom sekk av samme størrelse. Torunn var veldig kjapt ut og løp etter ham. Jeg løp også etter, men det gikk så fort at jeg løp feil vei. Etter 30 sekunder fant jeg Torunn med sekken min! Utrolig nok så hadde hun fersket ham akkurat idet han var på vei inn i en bil med sekken min. Hun gikk mot ham, og han prøvde å gjemme sekken bak bilen mens han sa «alt er greit,ingen problemer her» på spansk. Hun ignorerte han,gikk rett bort og hentet sekken,og ba ham dra til helvete.  Etter det fjernet vi resten av bagasjen og gikk for å finne en annen buss. Selv om han ikke jobbet på bussen så må jo de andre som jobbet der ha sett hva han drev med, kanskje de fikk kommisjon også. Les hele historien her:  http://stigsworld.no/del-30-ranet-i-chile-og-punktering-i-verdens-torreste-orken
Hvordan takle dem? 
Ikke ta alt som du blir fortalt som god fisk,selv om det er av en som virker som en autoritet,eller en som tilsynelatende jobber der. Vi burde aldri ha lagt ifra oss verdisakene på et sted hvor vi ikke hadde kontroll på dem. Aldri gi fra deg bagasjen til noen. Ha øynene med deg når folk du ikke kjenner styrer på med noe rett der som du sitter og har tingene dine.
Det er ikke alltid ting er trygge mellom beina heller. Jeg leste en historie om en som var på en buss i Ecuador og ble distrahert av en pen dame i midtgangen som hadde diverse spørsmål. Mens han svarte på spørsmålene kravlet hennes med-sammensvorne under setet, kuttet hull på sekken hans og stjal alt kamerautstyret hans.

 

 

5. taxi sjåfører

Det er samme hvilket land du er i,en ting er alltid sikkert – De fleste taxi sjåfører vil prøve å lure deg. Taxiene i Sør Amerika koster nesten ingenting, men kan bli veldig dyre hvis  du ikke følger med.
Det er så mange ganger at jeg har blitt lurt av taxier, og det kommer nok til å skje i fremtiden også,siden det kan være veldig vanskelig å unngå. Det er mange måter de kan lure deg; kjøre lange omveier mens taksameteret går, ha et rigget taksameter som går 10 ganger fortere enn det som er normalt,ikke bruke taksameter og komme med en absurd pris når du kommer frem, kjøre deg til feil hotell og påstå at det er riktig,men har forandret navn slik at de får kommisjon etc etc.

Taxi i Sør Amerika

Taxi i Sør Amerika


Dety er mange ganger jeg har blitt lurt til å betale mye mer enn det som er normalt, men den verste opplevelsen var en jeg satt på med i Vietnam.
Hvordan takle dem?

Det beste av alt i min erfaring er å unngå taxier så langt som det er mulig!  Det er som regel lokale busser,mulighet for moped utleie, eller overkommelig å bare spasere.  Hvis du likevel må ta taxi så er det bare å skru på «kynisk modus» med engang. I de aller fleste situasjoner på reise i utlandet så vil jeg råde folk til å være åpen og tilnærmelig, men når man har med taxi sjåfører å gjøre så må man dessverre være kynisk fra starten av. Det er for sent å begynne å spørre spørsmål etter at turen er over, da kan han ta kreve hvilken som helst sprø sum for turen.
Alltid gjør litt research først om hvor mye en taxi tur burde koste der du er. Snakk med lokale. Hvis du har mulighet til å få kontakt med en lokal og få ham til å hjelpe eg å praie en taxi og snakke med sjåføren så er det med engang mye mindre sjanse for å bli lurt. Sjekk at det er en lisensiert offentlig taxi, og ikke pirat.
Insister på at taksameteret skal være slått på,eller hvis det ikke er taksameter så prøv å avtale pris på forhånd.

 

 

6.Turisten og politimannen  

Dette er en klassiker i Sør Amerika. En vennlig med-turist (som oftest av sør-amerikansk opprinnelse) kommer bort og slår av en prat. Ofte trenger de direksjoner til en eller annen attraksjon. Etter få minutter dukker det opp en sivilkledd «politimann». Han viser kjapt et lite skilt og ber om å få se pass og sekken til din nye venn. Denne karen gjør alt som politimannen gjør, og alt går veldig greit.

Sivil Policia

Sivil Policia

Deretter vil politimannen se ditt pass, og gjennomgå sekken din, og den nye vennen din informerer deg om at det går veldig greit osv.
Deretter går han gjennom sekken din, og stjeler pengene og kortet ditt mens «turisten» distraherer deg med tullprat. En alternativ måte å gjennomføre denne svindelen er at politimannen beholder passet ditt til du betaler en grundig sum for å få det tilbake.
Hvordan takle dem?
Det er veldig få sivilkledde politimenn i Sør Amerika, og veldig usannsynlig at de skulle løpe rundt å kreve pass fra tilfeldige turister. Her er det bare å holde på sitt, nekt å vise dem pass og sekk. Si til dem at du kan godt gjøre det på politistasjonen, men ikke på gaten. Bli for all del ikke med dem inn i en bil, ettersom det kan være veldig farlig. Jeg ville gått fra dem på gaten, og begynt å rope og trekke oppmerksomhet hvis de prøvde seg på noe fysisk.
Noen av dem vil også be om å få se lommeboken din for å sjekke etter falske sedler, dett er åpenbart ikke noe du burde gjøre!

 

 

7. Lommetyven

Alle vet at man må passe seg for lommetyver når man er i storbyen, men det er viktig å være godt forberedt,ikke bare ha det i bakhodet. Lommetyvene i Sør Amerika kan være spektakulært slu og nevedyktige. Hele tiden når jeg reiste gjennom Sør Amerika så var jeg ùber-forsiktig med verdisakene mine. hver gang vi sto i en folkemengde eller en full buss så holdt jeg begge hendene mine over lommene. Jeg hadde i tillegg en «hemmelig» glidelås-lukket lomme innenfor den vanlige lommen. Her hadde jeg pass og kredittkort.

lommetyven

lommetyven

Til tross for dette så ble meg og torunn likevel frastjålet ting 2 forskjellige ganger. Den første gangen var på en fullastet buss i Quito,Ecuador – http://stigsworld.no/del-22-ranet-i-quito. Da sto vi med Lonely planet boken og prøvde å finne ut av åpningstider og direksjon til et eller annet museum – den perfekte distraksjon for en lommetyv. Torunn merket at lommeboken var borte i det sekundet vi hadde gått ut av bussen. Hun synes i retrospektiv at det var en ung jente som kom litt vel nærme. Vi mistet bare 4-500 kroner, men det var likevel nok til å ødelegge hele dagen ettersom det var frem og tilbake for å finne et politikontor.
Den andre gangen var på en metro i Buenos Aires. Da snakket vi om et eller annet som gjorde at jeg mistet fokus,og ikke holdt over lommen med kameraet i. Det var bare 30 sekunder at jeg mistet fokus, men det var nok – tyven stjal kameraet med alle bildene fra den fantastiske Iguazu-fossen,og alle bildene fra byen. Det var nok til å ødelegge hele uken for oss.
Hvordan takle dem
Det er mange som bruker pengebelter. Dette kan være lurt,men det er likevel mulig for lure skurker å kutte det forsiktig av med en kniv. Jeg har hørt om tyver som har kuttet seg gjennom buksen til turister for å få tilgang til «hemmelige» lommer på innsiden, alt dette uten at turisten merket det.
Det finnes noen underbukser og T-skjorter med hemmelige lommer http://www.clevertravelcompanion.com/, noe som burde fungere bra!
Ha konstant fokus på verdisakene hver gang du er i en folkemengde eller på offentlig transport. Vi møtte en som hadde kjeder på alle verdisakene festet i buksen. Han opplevde ofte at alle verdisakene hang ut av lommen etter endt busstur i Buenos Aires!

 

8.Vennlig lokal som ønsker å ta deg med på pub

Dette trikset er i de aller fleste tilfeller rettet mot yngre mannlige backpackere. Det er som regel en søt lokal jente som man treffer på gaten. Hun ønsker å praktisere engelsk,eller å lære om landet ditt. Når du sier du er fra Norge så har hun selvsagt en eller annen slektning som bor i Oslo – se hvor mye felles dere har !
Tilfeldigvis så vet hun om en bra pub i nærheten hvor dere kan ta en drink.

dyr alkohol på puben..

dyr alkohol på puben..

Puben er selvsagt med på opplegget. Der blir dere værende en stund og snakker og drikker. Jenta forsvinner på do eller noe, og turisten sitter igjen med en kjemperegning på drinker som er priset på 10 ganger den vanlige prisen. Bartenderen og de gigantiske vennene hans er mer enn villig til å følge den forvirrede turisten til nærmeste minibank etc.
Jeg har hørt flere versjoner av denne svindelen. En backpacker som jeg traff sa at han var i en gruppe med 9 andre ungdommer. De ble kjent med en hyggelig ung mann som alle kom overens med. Han var grei nok til å ta dem med på en lokal pub. Der ble hele gruppen tilbudt å ta et drag fra en hash-sigarett. Sigaretten gikk runden mellom alle sammen. Med engang den siste turisten tok et drag fra røyken så spratt det frem 6-7 politimenn som forklarte at dette var ulovlig, og nå måtte alle i fengsel,eller betale en god slump. De endte med å betale en sinnssyk sum for å slippe unna -4-500 dollar per person. Politimennene og den unge mannen som lurte dem i fellen tjente 5000 dollar på et så enkelt og sjofelt triks.
Hva gjør man?
Ikke stol uhemmet på søte jenter som kommer bort til deg på gaten og har lyst å finne på ting med deg, det kan bli veldig dyrt og veldig farlig. Ha en sunn skepsis mot folk som plutselig har lyst å vise deg til diverse «bra» steder. Ikke 

Andre bra artikler:

 Posted by at 5:24 pm

  11 Responses to “8 vanlige svindel-teknikker i Sør Amerika”

 1.  

  Nyttig og mye kjent ikke bare fra Sør-Amerika (som jeg ikke har peiling på), men som skjer hele tiden i afrikanske storbyer og i Sørøstasia. I «mine» kretser snakker vi om å ta på seg «dronningminen» – å gjøre seg utilnærmelig og uangripelig. En mine man kan skru på og av som det passer.

  •  

   Det kan være vanskelig å være utilnærmelig også, noen folk blir dødelig fornærmet av det. Turister som prøvde på det på Jamaica ble skjelt ut som rasister og det som verre var.

 2.  

  Haha, steike! De er slue i sør-Amerika altså! Har blitt utsatt for noen av disse triksene selv, men har heldigvis aldri blitt frastjålet noe på reisene mine. Jeg reiser mest i Asia da, og jeg føler folk der generelt er litt ærligere.. 😉

  •  

   ohh…de kan være noen luringer i Asia også…hadde en taxisjåfør der som tok en switch-a-roo med en ganske stor seddel han tok fra meg…og diverse andre opplevelser…

 3.  

  Det gjelder vel å skru på og av minen etter behov. Jeg pleier som regel å være veldig målrettet i uttrykket hvis jeg går på steder jeg føler meg litt usikker. Ikke mange av de i Asia, som Hamaca sier, men det fins rever der også.

 4.  

  Angående taxier så er min erfaring fra de siste ukene at shuttle som hosteller anbefaler er rådyrt og bare tull. Det er gjerne dobbelt så dyrt som en vanlig taxi (det var i hvert fall det i Lima og Cusco).
  Ellers blir man ikke veldig lurt om man avtaler pris på forhånd – da vet man i hvert fall hva man går til, selv om man betaler for mye. Etter prissjekk i Lonely Planet og Wikitravel (fra flyplasser) blir det ikke krisemye i hvert fall.

  •  

   Vi møtte folk som ble skikkelig lurt av slike hotell taxier…spesielt i Colombia. Det er noen taxier som nekter å avtale pris, eller later som de ikke forstår hva som menes…da er det bare å gå til nest,de er noen luringer..

 5.  

  Synd at folk skal være så slue når man reiser, men i mange land er man jo en vandrende lommebok. Har vært borti en del av disse selv i Asia, men ikke i Sør-Amerika. Opplevde at folk generelt var veldig hjelpsomme og generøse der, spesielt i Venezuela, Bolivia og Peru. Brasil, og spesielt Rio, som så mange advarte oss mot, var også en drøm å reise igjennom. Så hadde vel ganske mye flaks! I motsetning til Ingeborg/Hamacareise, har jeg opplevd mye mer fishy greier i Asia.. 😛 Men godt tips å ikke være for godtroende, og gjøre sin research før man reiser et sted. På den måten har jeg sluppet å gå i fella!

  •  

   Det vanskeligste er egentlig å finne et balansepunkt mellom å være for kynisk og å være for naiv…Hvis man er for kynisk treffer mang ingen interressante folk, men hvis man er for naiv så blir man lurt av alle og enhver!

 6.  

  Hi Stig …. enjoyed this blog. I can see how easily you could fall for these scams. Thanks for posting them. Hopefully they’ll help us when we travel. Sylvia

  •  

   Thanks for checking it out Sylvia 🙂 The scammers can be very cunning…sometimes you just want to believe that people want to help you..that there is some good in the world, and some people will take advantage

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)