sep 262014
 

Montenegro er et av de minste landene i hele Europa, og veldig mange har ikke engang hørt om det lille landet som ligger klemt mellom Kroatia, Albania og Bosnia.
Landet er så lite at man kan lett kjøre fra nord til sør eller fra øst til vest på under en dag.
Det arrangeres også organiserte turer fra Dubrovnik, som er et turistmekka som ligger veldig nær til den nordlige grensen av Montengro.

Stig Og Montenegro damer

Stig Og Montenegro dame

Til alle som befinner seg i området,så vil jeg definitivt anbefale å overnatte et par netter i Montenegro istedenfor å bare svippe gjennom landet på en dagstur fra Dubrovnik.

Kotor gamlebyen er definitivt en av de fineste byene jeg noensinne har overnattet i.
Fra Kotor er det også veldig lett, og relativt billig å bli med på organiserte turer rundt om i landet. Da har du som regel valget mellom å ta en dagstur rundt i den vakre «Bay of Kotor», eller dra på en tur til Sør-Montenegro eller Nord-Montenegro. Det er også en egen tour for spenningsøkere som går ut på rafting i Europas dypeste kløft.  Disse turene organiseres av de 2 hostellene som ligger innenfor gamlebyen – «Montengro hostel» og Old town Kotor hostel».

Her er noen av de mest populære stedene å se i Montengro:

 

1. Bay of Kotor – Minner mest om en norsk fjord, veldig storslagent og vakkert. Det er til og med en menneskelagd liten øy med en liten kirke midt i fjorden. Det er mange små byer som er verdt å besøke langs fjorden. De største og mest imponerende er Kotor og Budva.Det er da altså KUN gamlebyene som er imponerende,de moderne delene av disse byene er ikke mye å skryte av.Landsbyer verdt å besøke er Kotor,Budva,Tivat,Perast og Herceg Novi.

Liten kirke midt i bay`en

Liten kirke midt i bay`en

 

Bay of Kotor

Bay of Kotor

 

 

2. Kotor !  – Det er vel verdt å bo noen netter i gamlebyen i Kotor. Vi ble boende i et 600 år gammelt renovert hus som var fylt til randen med antikviteter som reflekterte den lange historien til bygget, og byen. Man bør sette av  en dag vandrende rundt i de smale brosteinsgatene mellom kirker og små pizzasteder. Ikke glem å ta deg en tur opp på fortet som ligger i fjellsiden over Kotor – for en utsikt!

Vakre lille Kotor

Vakre lille Kotor

 

Kotor og Lokal-øl

Kotor og Lokal-øl

 

 

3. Budva – fin gammelby rett ved havet. Mer turister her enn i Kotor. Fin liten strand rett utenfor bymuren. Vel verdt et besøk.

Stranden utenfor Budva

Stranden utenfor Budva

 

Storm som nærmer seg Budva

Storm som nærmer seg Budva

 

 

4. Tara canyon – Europas dypeste kløft helt nord i Montengro nær grensen til Bosnia.  Veldig stilig sted, vel verdt å vurdere å spandere de 500 kronene det koster for en halv dag med «whitewater rafting» her. Ca 3,5 timer å kjøre fra Kotor.

Broen over Tara

Broen over Tara

 

Elven gjennom Tara canyon

Elven gjennom Tara canyon

 

 

5.  Durmitor nasjonal park i nord. – For dem som har leid en bil,eller blitt med på en tour av Nord-Montenegro så er det vel verdt å få med seg denne nasjonalparken. Her kjører man på smale fjellveier rett ved de høyeste fjellene i landet. Overalt opplever man tradisjonelt Montenegrinsk bondeliv – geiter, og sauer som krysser veien foran bilen, bønder som er ute på slått, tradisjonelle Montenegro hus med smale tak.
Det mest «turifiserte» stedet i Durmito er «Black lake». Det er en liten innsjø hvor du må betale 3 euro for å få lov til å»komme inn» til innsjøen.Nei,jeg tuller ikke. Første og siste gang jeg betaler for å se en innsjø. Det var hundrevis av andre turister og busslaster med folk som kom for å se innsjøen, noe av det mest latterlige jeg har vært med på. Den lignet på enhver innsjø i Norge.

Black lake -Verdens eneste innsjø med inngangspenger ??

Black lake -Verdens eneste innsjø med inngangspenger ??


Typisk Montenegro-fjellhus

Typisk Montenegro-fjellhus

 

Utsikt over Dumitor

Utsikt over Dumitor

 

Baskebane/vei

Baskebane/vei

 

6. Skadar lake nasjonal park – Denne billedskjønne innsjøen strekker seg fra helt sør i Montenegro og inn langs Nord-Albani Innsjøen er 44 kilometer lang og 10km bred,og er med det den største innsjøen i hele Balkan. Langs denne innsjøen kan man se mye av landets fugle og dyreliv. Det er flere små fiskerlandsbyer som er vel verdt å besøke.

skadar innsjøen

skadar innsjøen

P1080707

7. Sveti-Stefan – En liten øy på Budva kysten. Noen luringer bygget en vei ut til øyen,og vips så var det en peninsula. Det er nesten som et nasjonalt symbol for Montenegro – det mest klassiske bildet som blir brukt i alle artikler og bøker som handler om dette lille landet.
Hele øyen er privatisert, og alle de tradisjonelle husene der er en del av et rådyrt hotell kompleks.

Sveti Vetlana halvøyen

Sveti Vetlana halvøyen

 

8. Ostrog kloster – Det er mange fine kloster og kirker i Montenegro, men ingen er som denne.
Ostrog er noe så spesielt som et kloster som er bygget inn i en vertikal klippe. Det blir årlig besøkt av hundretusenvis av pilgrimmer, og er faktisk en av de 3 mest besøkte kristne monumentene i verden. Akkurat som Sveti Stefan så er det også en typisk «postkort» destinasjon, og et bilde som dukker opp i de fleste artikler om Montenegro. Det er ca 1,5-2 timer kjøring fra Kotor. Det er enda nærmere til hovedstaden Podgorica.

Ostrog klosteret

Ostrog klosteret

Hva er ditt favorittsted i Montengro ?

Andre bra artikler:

 Posted by at 7:58 pm

  5 Responses to “8 steder som er verdt å besøke I Montenegro”

 1.  

  Lysende inlegg, og nettopp hva vi behöver. Vi planlegger en bilferie till Montenegor och Albania i junu eller september neste år, og tanken er å fly til/fra Dubrovnik og leie bil der (först bli noen dager og ta en busstur til Mostar).

  Er det mulig å leie bil i ett land og ta med videre til andre neste, eller må man bytte leiebil i hvert land? Vi har tenkt å holde oss kystnäre under hele reisen, men bildene fra Tara og Durmitor er veldig fine. Er det dumt å velge bort nordre Montenegro? Hvordan rangerer du de to mot Kotor (där vi tenkte bo i alle fall en natt), Budva/Sveti Stefan og Ostrog samt Skadar?

  Og siste spörsmål; Petrovac og Ulcinj etc regner jeg med at ikke var noe å skryte av siden du ikke nevner de?

  Takk for hjelpen!

  /Lena

  •  

   Takk 🙂 Jeg hadde samme utgangspunktet som dere – å fly til Dubrovnik tur/retur siden det er der de billigste flyene gikk. Jeg fant ut etterhvert at det var upraktisk,og førte til mye «backtracking» , så jeg bestilte heller bilett inn til Dubrovnik,og ut ifra Tirana. Det skal være fullt mulig å ta en bil fra dubrovnik til Montenegro, men dere må nok betale en del ekstra for forsikring,veiavgift etc.
   Reglene for å ta bilen til Albania er mer restriktiv, og kan bli vanskelig.
   Bussreisen mellom Dubrovnik og Kotor er ganske kjapp og grei, og i Kotor er det ikke noe problem å leie bil,dusinvis av bilutleier der. Bo inni gamlebyen,det er definitivt verdt hva enn dere må betale for det. Fra Kotor så er det veldig enkelt å arrangere fellestransport til Tirana gjennom «old hostel Kotor» eller «Montenegro hostel».
   De har også tours som går over hele landet hvis dere ikke gidder å kjøre selv. Det Går buss direkte til Ulcinj fra Kotor,hver morgen i 9-tiden. Ulcinj er en helt okei «beach-town», men er ikke noe spessielt. Ikke noe vits å bruke noe mye tid der.
   Det er vanskelig å vurdere Durmitor og Tara mot Kotor. Det er «natural beauty» vs «historic,cultural beauty». Hvis dere bare har en dag å kjøre rundt landet så kan det være lettere å dra sørover fra Kotor. Kanskje først se litt av Bay of Kotor – Perast og Budva, deretter kjøre litt ned langs kysten til Sveti Stefan, så innover i landet mot Skadar lake. Der er det ganske vakkert, mange små landsbyer og masse god fiskemat.
   I Tirana så kan dere fint leie en bil og kjøre ned langs kysten/rivieraen – http://stigsworld.no/reiser-pa-den-albanske-rivieraen
   Hvis dere booker på forhånd så kan dere få priser helt ned til 20€ daglig.
   Jeg jobber på et innlegg nå som tar for seg utfordringene med å kjøre i Albania (og Balkan).

   •  

    Å fly hjem fra Tirana eller kanskje t.o.m. Korfu låter som en bra ide. Vi har masse tid til å undersöke dette närmere för tiden for avreise er inne. Det er helt perfekt for vår planlegging at du allerede har gjennomfört ca den ruten vi tenker å ta. Planen er först ca tre dager i Dubrovnik så tilsammen en uke eller ti dager fordelt på Montenegro og Albania. Sol og strand er viktig for oss, så vi behöver mye tid så vi får tid med det også, ikke bara sitte i bilen.

    Så om man får komme med önsker om ett innlegg så skriv gjerne ett med hvilken rute dere valgte, gjerne oppdelt i hvilke steder dere besökte dag for dag. Og gjerne hvilke steder dere valgte å leie bil og når dere tok buss/tog mellom steder. Hmmmmm, jeg hörer selv at jeg låter ganske kravstor nå……..

    Etter å ha lest Ohrid-innlegget så tror jeg at jeg skjönner hvilken rute dere tok, men vi skulle bli virkelig glade for litt mer tips rundt valg av rute. Og du hadde kanskje tenkt å skrive et innlegg om hele ruten i alle fall? Jeg tenker på innlegget om selvstendig reising i Karibia når jeg kaster ut av meg det siste, det er jo litt i samme stil.

    •  

     Det er mye å si om Albania 🙂 Jeg skal lage en rute på tripline, vi var innom ganske mange forskjellige steder på turen, tror vi så det meste av det Albania har å by på!

 2.  

  Kjempefin reisereportasje! Har vært i både Kotor og Budva, men du har mye informasjon og bilder! Veldig bra,Stig.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)