apr 072016
 

De fleste turister/backpackere som drar til Guatemala ender opp i Antigua før eller senere, og det vel med rette.
Fra flyplassen i Guatemala ciy så er det veldig enkelt å finne transport direkte til Antigua. Det er ca 1,5 time med buss. Jeg vil absolutt anbefale å dra der direkte, ettersom det er lite av interesse i Guatemala city.  Det er en stor og uoversiktlig by, som også kan være ganske farlig.

Antigua gater

Antigua gater

Jeg landet der sent på kvelden, så måtte overnatte i storbyen, men etter en natt så dro jeg rett til Antigua. Der ble jeg værende hele den uken jeg hadde å tilbringe i Guatemala.
10 grunner til å basere seg i Antigua:

 

1. En base for å se det beste av Guatemala
Fra Antigua kan man komme seg hvor som helst i Guatemala, og også til enkelte steder i Honduras(copan ruinene) og El Salvador(El Tunco). Turene går så langt som til den fantastiske ruinen Tikal i nord, og det naturskjønne Semuc Chapey i nord-øst. Til disse stedene kan det være 7-9 timer på buss hver dag, så det er som regel organisert som en tur med flere overnattinger.

Antigua

Antigua

Hvis man har begrenset med tid i landet, så er det absolutt anbefalt å dra på disse organiserte turene. Det er billig, bekymringsløst, og en fin måte å bli kjent med andre reisende på.
Det er også mulig å bli igjen på stedet etter «touren» er ferdig. Det er mange som reiser til den vakre innsjøen Lago Attilan på denne måten. Der er det nok av hosteller.

 

2. Vulkaner
Antigua har en idyllisk beliggenhet i det Guatemalske fjellandskapet. Byen er omringet av vulkaner på alle kanter, og alle disse er mulig å klatre, selv de som er aktive.
Jeg vil anbefale å ta disse med organiserte turer. De kan gjøres på egen hånd, men det involverer mye planlegging, og i noen tilfeller(Pacaya) kan det være farlig grunnet mye kriminalitet i området.

Klatrer vulkanen

Klatrer vulkanen

Det er 3 vulkaner som man kan klatre – Acatenango, Fuego og Pacaya.
Pacaya er kjent som den vulkanen hvor du kan grille marshmellows over glødende lava. Grei dagstur, tar bare 2 timer å gå opp. Tilbake til lunsj hvis man drar på morgenen
Fuego er en veldig aktiv vulkan, men turene opp på denne går på den siden av vulkanen hvor det ikke renner lava(greit sånn sett). 6-8 timer å traske.
Acatenango er ikke aktiv, men fra der som man camper så kan man se rett bort på Fuego sine enorme eksplosjoner..

Fuego sett fra Acatenango

Fuego sett fra Acatenango

Fra toppen av Acatenango får man en helt utrolig utsikt over hele Antigua dalen og omliggende vulkaner. Det er organisert slik at man bruker hele den første dagen på å klatre opp på Acatenango, så camper man en times gange fra toppen. Dagen derpå så begynner man å gå mot toppen klokken 4 på morgenen, slik at man kommer opp til soloppgang. Om du bare har tid til en vulkantur fra Antigua så vil jeg definitivt anbefale denne, men husk at det en relativ tøff tur opp til toppen. Les om min opplevelse på Acatenango

 

3. Mat og god kaffe!!

Deilig kaffe..hmmm

Deilig kaffe..hmmm

Det er et helt utrolig utvalg av restauranter i Antigua. Man kan finne alt fra hjemmelagd Guatemalsk mat, autentisk mexicansk, indisk, sushi, italiensk, irsk pubmat etc.

 

Jeg var der en uke, og fikk ikke engang prøvd ut alle restaurantene jeg ønsket å prøve. Antigua er fråtsing!
Og kaffe…for en kaffe…de vet alt om brygging av god lokal kaffe her. Det er så utrolig mange barrista steder her hvor man får full frokost med deilig, perfekt svart kaffe. En perfekt start på dagen.
Hadde jeg hatt mye tid så hadde jeg blitt værende i mange uker i Antigua, og tilbrakt dagene med en barrista kaffe i en hånd,og en god bok i den andre.

 

 

 

4. festing
Antigua er et mekka for backpackere,såvel som familier på tur. Man treffer faktisk også veldig mange lokale guatemalske «turister» som kommer fra hovedstaden kun for å feste.
Hele stedet har en veldig positiv vibbe, og det er myriader av bra steder for å feste vekk hele natten.
Jeg kom her etter 4 uker i El Salvador og Honduras; land som tradisjonelt sett har mye færre turister. Så når jeg kom til Antigua var jeg veldig klar for å sosialisere med andre selvstendige reisende.

klar for fest

klar for fest

Jeg sjekket inn på byens fremste «party hostel» med det passende navnet «Jungle party hostal».
De hadde drikkeleker og slikt hver kveld, og jeg fikk truffet mye hyggelige backpackere der. De drikkelekene var utrolig kleine, så vi gikk fort videre til byen.
Det er mange klubber i Antigua, så det er verdt å henge seg med noen som har vært ute noen kvelder før,og vet hvor det er bra å gå. Når jeg gikk ut der så var det en grei fordeløig av ca 50-50 med lokale og vestlige turister. Klubbene stenger ganske tidlig(01.00) grunnet lokale bestemmelser. Det jeg veldig hurtig lærte er at når de offisielle klubbene stenger så må man finne de «uoffisielle» klubbene.
Det var ganske morsomt å se alle de forvirrede folka som vaset rundt på gaten på jakt etter disse klubbene. Det gjelder å følge etter folk som vet hvor de ligger. Man må liksom spørre seg frem. Jeg opplevde at det var flere guatemala damer som spurte meg om hvor de skulle gå!

Jeg dro også på et såkalt «poolparty» – som var noe så sært som et rave party oppi et tømt basseng. Det organiseres ganske ofte,og er ca 20 minutter taxi fra Antigua. For å finne ut når det er må du snakke med lokale folk, og folk på hostellet ditt.

 

5. shopping
Det er mange markeder i Antigua. I helgene er det et stort marked utendørs ved en gammel ruin av en kirke.Man kan kjøpe alle mulig forskjellige Guatemalske håndtverker her.De har mye treskulpturer, masker,klær og sko, frukt og mat, og smaragder.

Mayadamer selger saker

Mayadamer selger saker

Veldig mye Maya relaterte skulpturer og smykker.  Det som var mest aktuelt for meg var å kjøpe med meg noe lokal kaffe i fine hjemmelagde strikkeposer, og hjemmelagd lokal sjokolade.
Det er et stort innendørs marked også.

Dette ligger 3 kvartal rett vest for hovedplazaen. Der er det ganske trangt mellom hyllene, og veldig mye fine saker. Selgerne der kan være litt intense når de ser en turist, spesielt når det ikke er så mange andre turister. Mange av dem selger akkurat de samme greiene, så her gjelder det å prute godt, ellers ender man fort opp med å betale doble prisen.

 

6. lære spansk

Han snakker kun spansk!

Han snakker kun spansk!

 

Mange kommer til Antigua for å lære seg språket. Guatemalsk spansk er generelt lett forståelig, og det er er  mange backpackere som blir boende der lenge mens de lærer spansk. Det er drøssevis av språkskoler, og det er også mulig å gjøre såkalt immersion hvor man bor med en vertsfamilie, som ofte ikke snakker engelsk.
I antigua er det så mange turister at det faktisk kan være en ulempe når du skal lære spansk. De fleste lokale her snakker så bra engelsk at de ikke engang gidder å prøve å snakke spansk med en som ikke kan det så bra.

7. Chillout
Antigua er en Hub !  Et perfekt sted å slappe av en stund uten å gjøre så veldig mye.

Etter man har backpacket gjennom Sentral Amerika i noen uker/måneder så er det fint å ha et sted som dette. Det er en liten by,greit oversiktlig,og lett å komme seg rundt uten transportmidler. .P1010874Det er mye andre reisende, men også mulig å stikke seg vekk og bare være med lokale folk hvis det er det man ønsker

 

Her kan man fint slappe av i en hengekøye på hostellet hele dagen, sitte med en fersk kaffe på en av de mange barrista stedene, og være sosial og feste med andre backpackere på kvelden. Det er også mulig å dra på dagsturer ned til stillehavskysten hvis man har lyst å tilbringe dagen på en strand.
Jeg traff mange reisende som ble værende her i månedsvis uten noe spesiell mål og mening, hadde passet meg helt fint.

 

 

 

8. Kultur

Antigua var den tidligere hovedstaden i Guatemala, og ble opprettet i 1543 av de spanske conquisadorene. Kirker og katedraler ble bygget, og ødelagt gang på gang av jordskjelv og vulkanutbrudd.
Den dag i dag så er det myriader av kirker, kloster og ruiner som er verdt å besøke for den historieinteresserte. Det er verdt å merke seg;  Convento de Capuchinas, La Catedral, el Palacio de los Gobernadores, Convento de Santa Clara, el Arco de Santa Catarina og  Iglesia La Merced.
På en fjelltopp over byen ligger «Cerro de la Cruz» – et stort kors. Det er ikke så veldig interessant i seg selv, men det er en fin tur, og bra utsikt over dalen.

Gammel kirke

Gammel kirke

For meg handler kultur litt mer om hvordan folka der lever i dag, enn gamle kirker, så for meg var det interessant å se de lokale markedene, og festivalene og slikt som foregikk i helgene. Når jeg var der så var det en eller annen Jesus-relatert høytid som gjorde at mange av de lokale gikk i tog med masker og kostymer. På søndagen så var det konserter og folkemengder på plazaen.
Sjekk med de lokale om det er noen konserter eller lokale feiringer når du beøker Antigua.

 

Aktiviteter: 
– Ta en «workshop» i  lokale håndtkraft – du kan lære hvordan Guatemalerne lager smykkene(jade) og tekstilene sine, og andre håndtverk.
– Lær om sjokolade – det finnes en egen workshop hvor du lærer å lage sjokolade,og om historien til sjokolade,og kaffe i Guatemala.
– Cooking class – lær å lage genuine Guatemalske retter – veldig mye spennende mat her»

Du vil også like disse inleggene:

  • ingen relaterte innlegg
 Posted by at 11:39 am

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)